Afganistan hükümeti ile Taliban, müzakereleri hızlandıracak

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında Doha'da sürdürülen görüşmelerde, müzakereleri hızlandırma konusunda anlaşıldı. İnsani yardımların tüm bölgelere güvenli bir şekilde ulaştırılacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelen Taliban heyeti ile Afgan hükümeti yetkililerinin adil bir çözüme ulaşmak için müzakereleri hızlandırma ve yeni bir toplantı konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Doha'nın ev sahipliğinde düzenlenen yeni tur müzakerelerin ikinci ve son gününde heyetler ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Afgan hükümeti ve Taliban heyetleri adil bir çözüme ulaşmak için müzakereleri hızlandırma konusunda mutabık kaldı. Ayrıca, ülke çapındaki insani yardımların tüm bölgelere güvenli bir şekilde ulaştırılması üzerinde de anlaşıldı.

Heyetler, yeniden bir araya geleceklerini ve müzakereleri hızlandırma talimatı verdiklerini ifade etti. Yeni toplantı için herhangi bir tarih belirtilmedi.

Afganistan'da yıllardır devam eden şiddeti sonlandırmak amacıyla geçen sene başlayıp Şubat 2021'de kaderine terk edilen Afganlar arası müzakereler, Katar'ın başkenti Doha'da 17 Temmuz'da başlamıştı. Afganlar arası müzakerelerde hükümet heyeti Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'ın, Taliban heyeti ise Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader'in başkanlığındaydı. (AA)