Afgan sığınmacı istemeyen Avusturya üçüncü ülkelerde 'sınırdışı merkezleri' önerdi

Sığınmacı karşıtlığıyla tanınan Avusturya hükümeti, başvurusu reddedilen Afganları üçüncü ülkelerde kurulacak sınırdışı merkezlerine göndermek istediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sığınmacılar konusundaki sert tutumuyla tanınan Avusturya, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesine rağmen, sığınma başvuruları reddedilen Afganları sınırdışı etme niyetinden geri adım atmıyor. Avusturya hükümeti Kabil'in düşmesinin ardından bu kez de, başvurusu reddedilen Afganların üçüncü ülkelerde kurulacak sınırdışı merkezlerine gönderilmesini önerdi.

'TALİBAN YÖNETİMİNE GÖNDERMENİN ALTERNATİFİ...'

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin sınırdışı kararlarını engellemesi halinde 'alternatiflerin gözden geçirilmesi gerektiğini' savundu. Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile ortak açıklama yapan Nehammer, sığınmacıları doğrudan Taliban yönetimindeki Afganistan'a göndermenin 'alternatifi' olarak da, komşu ülkelerde sınırdışı merkezler kurulması çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Afganistan'ın çevresindeki bölgede sınırdışı merkezleri kurulması bir seçenek olabilir. Böyle bir adım, Avrupa Komisyonu'nun gücünü ve desteğini gerektirecektir" ifadeleri kullanıldı.

Nehammer, bu konuyu yarın (çarşamba) AB ülkelerinden mevkidaşlarıyla düzenlenecek kriz toplantısında gündeme getireceğini ekledi. AB İçişleri Bakanları Toplantısı, Belarus'un AB üyesi Litvanya'ya göçmen göndermesi nedeniyle acil olarak düzenlenecek.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI ACİLEN TOPLANIYOR

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları da bugün bir kriz toplantısında biraraya gelecek. Toplatıda Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi, ülkedeki AB vatandaşlarının tahliyesi ve olası sığınmacı akınına karşı takınılacak tavır ele alınacak.

Avusturya, geçtiğimiz hafta başvuruları reddedilen Afgan sığınmacıların sınırdışı edilmesinin durdurulmaması için Avrupa Komisyonu'na mektup yazan altı AB üyesinden biriydi. Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika, Danimarka ve Yunanistan'ı kaleme aldığı mektupta, başvurusu yetersiz bulunan sığınmacıların geri gönderilmesi isteniyordu. Danimarka, Hollanda ve Almanya, Taliban'ın ilerlemesi karşısında bu kararlarından vazgeçti.

Geri adım atmayan Avusturya hükümeti dün de, Afganistan'dan Avrupa'ya göçü engellemek için bir yardım konferansı planladığını açıklamıştı. Viyana'nın bu ayın sonunda veya eylül başında Afganistan'ın orta Asya'daki komşularına destek için bir yardım konferansı düzenlemek istediği belirtiliyor.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" sözleriyle tepki çekmişti. (DIŞ HABERLER)