Afgan hükümetinden Rusya, Hindistan ve Çin'e 'terörle mücadeleye destek' çağrısı

ABD ve NATO güçlerinin çekilmeye devam ettiğin Afganistan'da hükümet Rusya, Hindistan ve Çin'den “terörle mücadeleye destek vermesi” istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan hükümeti, Rusya, Hindistan ve Çin'e “terörle mücadeleye destek verme” çağrısı yaptı.

ABD öncülüğündeki NATO birliklerinin çekilmeye başladığı ve çekilmenin 11 Eylül'e kadar sona ermesinin planladığı Afganistan'da Taliban'ın ilerleyişi sürüyor. Taliban, bugünkü açıklamasında ülkenin yüzde 85'ini kontrol altında tuttuğunu iddia etti.

Sputnik'in haberine göre, Taliban'ın açıklamasının ardından Kabil hükümeti Rusya, Hindistan ve Çin'e, “Afganistan'daki terörle mücadeleye destek” çağrısında bulundu.

Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Hamdullah Muhib, cuma akşamı yaptığı açıklamada, "Afganistan'a Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden verilecek herhangi bir teknik ve terör karşıtı desteği memnuniyetle karşılayacaklarını" söyledi.

Dış yardımın Afganistan'ın içişlerine müdahale anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Muhib, "Bir süper gücü, bir başka süper güç ile değiştirmek istemiyoruz. Barış ve istikrar, bölgedeki ve ötesindeki herkes ile işbirliği sağlanmasıyla mümkün. Ancak dış partnerlerimize ülkemizdeki savunma ve güvenlik güçlerinin terörle mücadelesine destek sağlamaları çağrısında bulunuyor, ancak bunun içişlerimize müdahale anlamına gelmemesi gerektiğini vurguluyoruz" dedi.

"Çin, Hindistan ve Rusya'dan, tüm dış partnerlerimizden gelecek teknik desteği memnuniyetle karşılarız" diyen Muhib ayrıca, Afgan yetkililerin Taliban'ın "güç tekeli" olarak değil, meşru bir siyasi güç olarak var olma hakkını tanıdığını dile getirdi.