Adalet İçin Hukukçular: Bu mafyatik düzene ‘yeter’ diyelim

Adalet İçin Hukukçular, gündemdeki siyaset ve mafya ilişkilerine dair açıklama yaparak “Tüm hukukçuları sorumluluk almaya ve bu kirli mafyatik düzene ‘yeter’ demeye çağırıyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Adalet İçin Hukukçular, organize suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla hakkında arama kararı olan Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen siyaset ve mafya ilişkisine dair açıklama yaptı.

Yargının harekete geçmemesinin eleştirildiği açıklamada Adalet İçin Hukukçular, konunun hukuki boyutuyla ilgili baroları, hukuk örgütlerini ve tüm hukukçuları sorumluluk almaya davet etti.

‘YARGI HAREKETE GEÇMİYOR’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde yaşanan son gelişmelerle birlikte mafyatik yapıların ve çetelerin saray rejimi ile organik bağları bir kez daha ortaya çıkmıştır. İddialarda bahsi geçen suçların ağırlığı, çeşitliliği ve sürekliliği organize bir suç örgütünün ötesinde Saray rejimi ile iç içe geçmiş büyük bir yapılanmaya işaret ediyor. Yargının harekete geçmediği bir ortamda işlenen suçların hesabının sorulması ve faillerin ortaya çıkartılarak yargı önünde hesap vermesini sağlamak baroların ve tüm hukukçuların hem görevi hem sorumluluğudur. Bu nedenle baroları, hukuk örgütlerini ve tüm hukukçuları sorumluluk almaya ve bu kirli mafyatik düzene yeter demeye davet ediyoruz.

‘SORUMLULARIN YARGILANMASI SAĞLANMALI’

İddialarda bahsi geçen faillerin yargılanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu öneriler yer aldı: “Tüm illerde eş zamanlı eylemlilikler örgütlenerek yaşananlara tepki gösterilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Suç eylemlerinde ismi geçen ve bağlantılı herkes hakkında barolar tarafından suç duyuruları yapılarak etkili bir savcılık soruşturmasının yürütülmesi zorlanmalıdır. Soruşturmanın yürütülmesi savcıların insafına, delillerin toplanması ise İçişleri Bakanlığına bağlı emniyet teşkilatının keyfine bırakılmamalıdır. Barolar tarafından avukatlar, akademisyenler, milletvekilleri ve konunun muhataplarından oluşturulacak heyetlerce raporlar ve uzman mütalaaları hazırlanarak soruşturma dosyalarına sunulmalı, faillerin ortaya çıkartılarak yargılanmaları sağlanmalıdır. Suçlamalarda adı geçen ve sorumluluğu bulunan bakanlar yönünden ise meclisteki tüm partilerin eşit temsiliyle araştırma komisyonu kurularak yüce divan süreci işletilmeli, araştırma komisyonuyla savcılıkların koordineli çalışması ve delillerin karşılıklı olarak paylaşılması sağlanarak sorumluların yargılanması sağlanmalıdır. Bu süreçte üzerimize düşecek her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)