ABD'nin Irak'taki üssüne roket saldırısı

ABD'nin Irak'taki üssü Ayn El Esad'a iki roket atıldı. Pentagon, son bir hafta içinde ABD ve koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'deki üslerine 13 saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Irak'taki askeri üssü Ayn El Esad’a dün bir saldırı gerçekleştirildi. Reuters haber ajansına konuşan güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, başkent Bağdat'ın batısında ABD ve koalisyon güçlerine ev sahipliği yapan Ayn El Esad üssüne iki roket düştü. Roketatarın üsten 50 kilometre güneybatıda bulunduğu belirtildi.

'SALDIRILARI DESTEKLEYEN GRUPLAR İRAN DESTEKLİ'

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü General Patrick Ryder da dün yaptığı günlük basın toplantısında, Orta Doğu'daki gelişmeleri değerlendirdi. Ryder, 17 Ekim'den bu yana ABD ve koalisyon güçlerine Irak'ta 10, Suriye'de de üç olmak üzere 13 ayrı yapıldığını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, Ryder, 17-24 Ekim'de ABD ve koalisyon güçlerine insansız hava aracı (İHA) ve roketlerle Irak'ta en az 10, Suriye'de de 3 ayrı saldırı gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Saldırıları düzenleyen grupların İran ve İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) tarafından desteklendiklerini bildiklerini savunan Ryder, "Yakın gelecekte İran'ın vekil güçlerinden ve nihayetinde İran'dan gelen ABD güçlerine ve bölge genelindeki personeline karşı daha ciddi bir tırmanma ihtimali görüyoruz" diye konuştu.

'MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZI KULLANARAK YANIT VERMEYE HAZIRIZ'

Pentagon sözcüsü, ABD'nin bölgedeki çıkarlarını ve personelini savunmak için meşru müdafaa hakkını kullanarak saldırılara cevap vermeye hazır olduğunu kaydetti. 19 Ekim'de Yemen'deki Husiler tarafından İsrail yönüne atılan üç füzeyle ilgili bir soruya da Ryder, bu füzelerin menzilinin 2 bin kilometre civarında olduğu, USS Carney tarafından düşürülmemiş olsaydı muhtemelen İsrail'e ulaşabileceği değerlendirmesinde bulundu.

BEYAZ SARAY'DAN 'TEDBİR AMAÇLI ACİL EYLEM PLANI'

Öte yandan, Beyaz Saray da İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşmesi ihtimaline karşı, ABD’nin Orta Doğu’daki vatandaşlarının tahliyesi için 'tedbir amaçlı acil eylem planı' hazırladığını duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Orta Doğu'daki çatışmaların genişlemesi durumunda, ABD vatandaşlarının bölgeden tahliyesi için tedbir amaçlı plan hazırlandığını söyledi.

'ÇATIŞMANIN TIRMANMA İHTİMALİNE KARŞI ENDİŞELER ARTTI'

Halihazırda, İsrail'den yapılan tahliye uçuşları dışında diğer ülkelerdeki vatandaşlarına yönelik bir çaba içinde olmadıklarını kaydeden Kirby, 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın, 'benlenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. Beyaz Saray'ın, 19'uncu gününe giren İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair artan endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi. (DIŞ HABERLER)