AB'den 'casus yazılım' yorumu: Kabul edilemez

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, hükümetlerin 'Pegasus' isimli casus yazılım yoluyla gazetecileri takip etmesinin 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. "Bu haberlerin doğrulanması gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail merkezli NSO Group şirketinin geliştirdiği 'Pegasus' isimli casus yazılımın hükümetler tarafından gazetecilere ve insan hakları savunucularına karşı kullanılmasının 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. "Bu haberlerin doğrulanması gerekiyor ama eğer durum buysa tamamen kabul edilemez" diyen von der Leyen, "Basın özgürlüğü AB'nin temel değerlerinden biridir" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories ortaklığında The Washington Post, the Guardian ve Le Monde'un da aralarında olduğu 17 medya kuruluşu tarafından gerçekleştirilen araştırmada, casus yazılımının hükümetler tarafından aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçileri izlemek için kullanıldığı iddia edilmişti.

50 binden fazla telefon numarasının takip edildiği, bu listede  Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in yanı sıra Türkiye'deki Kaşıkçı davasını yürüten eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ile Türk Arap Medya Derneği Başkanı ve Kaşıkçı'nın arkadaşı Turan Kışlakçı’nın da isimlerinin yer aldığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)