ABD’den Türkiye-Mısır açıklaması: İlişkilerin iyileşmesini teşvik ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri’nin 10 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret etmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin Türkiye’ye gelerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi hakkında da değerlendirmede bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Price, ziyaretin Türkiye ve Suriye’de yıkıma ve can kayıplarına yol açan depremlerin ardından geldiğine işaret ederek, "Kamuoyunda yapılan açıklamalardan dışişleri bakanının ziyaretinin insani bir ziyaret olduğunu anlıyorum" dedi.

Bir Mısır dışişleri bakanının 10 yılın ardından Türkiye’yi ziyaret etmesini değerlendiren Ned Price, “Elbette ki hem Türkiye hem de Mısır önemli ortaklarımızdır. Önemli ortaklarımızın ilişkilerinin iyileşmesini her zaman teşvik ediyoruz” açıklamasında bulundu.

‘ESAD İLE NORALLEŞMENİN ZAMANI DEĞİL’

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye-Mısır ilişkilerine ilişkin soruya yanıt verirken Beşar Esad ve Şam yönetimine de değindi. “Esad rejimi konusundaki tutumumuz değişmedi” diyen Price, “Şu an, normalleşmenin zamanı değil. Şu an, Esad rejimi ile ilişkileri geliştirmenin zamanı değil” ifadelerini kullandı. 

‘Odak noktalarının mevcut acil insani ihtiyaç’ olduğunu kaydeden Ned Price, “Bu yüzden onlarca kişiyi Türkiye ve Suriye’deki on binlerce kişiye destek sağlamak üzere bölgeye gönderdik. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri Türkiye ve Suriye halkına yardım etmek üzere yapabilecekleri her şeyi yapmaya teşvik ediyoruz” dedi. 

10 YILIN ARDINDAN MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE’DE

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 10 yıl aradan sonra dün (27 Şubat) Türkiye’ye geldi; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri'yi Adana Havalimanı'nda karşıladı. İki bakan Mısır’dan yardım malzemesi taşıyan “El Hürriye” gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı’nda açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerde yeni sayfalar açıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Doha'da yaptığı görüşmenin de son derece verimli olduğunu kaydederek Şukri ile Adana Şakir Paşa Havalimanı'nda yaptığı görüşmede de bu ilişkileri geliştirmek için atılacak adımları ele aldıklarını aktardı.

Çavuşoğlu, ayrıca, "Bizim görüşmelerimizden sonra Cumhurbaşkanlarımız Türkiye'de ya da Mısır'da görüşebilir. Bu doğrultuda da bundan sonra bir araya gelmeye devam edeceğiz" bilgisini paylaştı.

Bakan Şukri de Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkileri tekrar eski düzeyine getirmeye ve her iki ülkenin ortak çıkarına uygun şekilde çok çok ileriye götürmeye önem verdiklerini kaydederek, "Mısır her zaman Türkiye'deki kardeşlerinin yanında olacaktır. İlişkilerimizin de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

ŞUKRİ TÜRKİYE'DEN ÖNCE SURİYE'Yİ ZİYARET ETMİŞTİ

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Türkiye'ye gelmeden önce Suriye'ye giderek ülkede iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk defa dışişleri bakanlığı düzeyinde resmi bir ziyaret yaptı. Şukri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Suriye devlet ajansı SANA'nın aktardığına göre, Bakan Şukri, 'Suriye-Mısır ilişkilerinin Arap ülkelerinin korunmasında temel bir dayanak olduğunu değerlendirerek, Mısır’ın her zaman Suriye’ye yardım edebilecek her şeyin yanında olacağını ve kardeş Suriye halkının çıkarlarına hizmet edecek her konuda ilerleyeceğini' söyledi.

Esad da Suriye hükümetinin depremden etkilenenlere yardım sağlama çabalarını desteklemek için sağladığı yardım için Mısır Arap Cumhuriyeti’ne teşekkür ederek, 'Suriye’nin Mısır ile olan ilişkilerine de sıcak baktığını' kaydetti. (DIŞ HABERLER)