ABD'den S-400 açıklaması: Doğrulanması halinde, şiddetle kınıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin S-400'leri Sinop'ta test ettiğine yönelik haberler üzerine "Doğrulanması halinde, S-400 sistemlerinin test edilmesini şiddetle kınıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reuters haber ajansı, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sisteminin Sinop'ta test edildiği duyurmuştu. AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun da sosyal medya hesabından testi doğrulayarak bir video paylaşmıştı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Reuters haber ajansında yer alan haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türk hükümetinin üst düzey yetkililerine, S-400 gibi Rus askeri sistemlerini satın almasının kabul edilmez olduğunu, S-400 sisteminin aktif hale gelmesinin, Türkiye ile güvenlik ilişkileri bakımından "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı uyarısında bulunduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, konuyla ilgili açıklamasında, "Doğrulanması halinde NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak Türkiye'nin sorumlulukları ile uyuşmayan S-400 füze denemesini şiddetle kınıyoruz" dedi.  

PENTAGON: AKTİF HALE GETİRİLMEMELİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman da Türkiye'nin S-400 sistemlerini denediğine ilişkin haberler üzerine, "Bu haberler doğru ise Savunma Bakanlığı bu testi güçlü bir şekilde kınıyor" açıklamasında bulundu.

Hoffman, yaptığı yazılı açıklamada, Pentagon'un söz konusu teste ilişkin haberlerden haberdar olduğunu belirterek, "Bu haberler doğru ise Savunma Bakanlığı bu testi güçlü bir şekilde kınıyor. Operasyonel bir S-400 sisteminin, Türkiye'nin ABD ve NATO'ya olan bağlılığıyla örtüşmediğini açıklıkla ifade ettik" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bu sistemleri almasına karşı çıktıklarını hatırlatan Hoffman, "Türkiye'nin bunları operasyonel hale getirdiği haberlerinden kaygı duyuyoruz. Aktif hale getirilmemeli. Bunu yapmak güvenlik ilişkilerimiz için ciddi sorunlar teşkil etme riski taşıyor" yorumunda bulundu.