ABD'den Odessa limanı saldırısına kınama

Odessa limanına yapılan füze saldırısına ABD'den tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "ABD, Ukrayna'nın Odessa limanına yapılan Rus saldırılarını esefle kınamaktadır" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna arasında İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının akabinde Odessa limanına füze saldırısı düzenlenmesine ABD'den tepki geldi. 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, "ABD, Ukrayna'nın Odessa limanına yapılan Rus saldırılarını esefle kınamaktadır. Kremlin, Ukrayna'ya karşı saldırılarını sürdürürken, milyonlarca sivilin emniyeti ve güvenliğini görmezden geldiğini göstermeyi sürdürmektedir" açıklaması yaptı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu saldırı, Rusya'nın yapılan anlaşmada verdiği sözleri yerine getireceğinin güvenilirliliği konusunda ciddi endişeler doğurmaktadır ve Türkiye, Birleşmiş Milletler ve Ukrayna'nın tahılları piyasaya sürmek konusundaki çabalarını baltalamaktadır" ifadelerine yer verdi. 

RUSYA SALDIRIYI ÜSTLENMEDİ

Ukraynalı yetkililer dün Odessa limanına Rusya ordusu tarafından füze atıldığını duyururken Rusya'dan ise söz konusu saldırıyı üstlenen herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, saldırı sonrası Rusya'yı Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'ye "taahhütlerini baltalamakla" suçlamış, "Rusya'nın Odessa limanına füze saldırısı başlatması ve verdiği sözleri tutması 24 saatten az sürdü. Bu anlaşma çökerse tüm sorumluluk Rusya'nındır" demişti.

Saldırıya ilişkin Türkiye'den de açıklama yapılmış, Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Biz tarafların sükunetle, sabırla burada sakin bir şekilde iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik" demişti. (DIŞ HABERLER)