Ukrayna ordusu: Rusya, Odessa limanına saldırdı

Ukrayna ordusu, Rusya'ya ait iki füzenin limanın alt yapısını vurduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'e 'güvenlik' çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna ordusu, Kiev ve Moskova taraflarının İstanbul'da imzaladığı Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın ardından, Odessa limanının Rusya ordusu tarafından hedef alındığını duyurdu. Rusya'ya ait iki füzenin limanın alt yapısını vurduğunu belirten Ukrayna ordusunun açıklamasında, "Düşman, seyir füzeleri ile Odessa limanına saldırdı" ifadeleri yer aldı. 

TÜRKİYE VE BM'YE 'GÜVENLİK' ÇAĞRISI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise anlaşmanın arabuluculuğunu yapan Türkiye ve BM'ye 'güvenlik' çağrısında bulundu. Açıklamada, "Bakanlık, BM ile Türkiye'yi, Rusya'nın Karadeniz'de tahıl koridorunun güvenli işleyişi için yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamaya çağırıyor" denildi.

ABD: RUSYA'DAN HESAP SORULMALI

Ukrayna'nın duyurduğu saldırıyı 'korkunç' diyerek niteleyen ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Kyiv Bridget Brink ise, "Rusya, anlaşma imzaladıktan 24 saatten kısa bir süre sonra liman kenti Odessa'yı vurdu. Kremlin gıdayı silahı haline getirmeye devam ediyor. Rusya'dan hesap sorulmalı" ifadelerini kullandı.

BM: ANLAŞMANIN TAM OLARAK UYGULANMASI ZORUNLUDUR

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da, Genel Sekreter Antonio Guterres'in söz konusu saldırıyı 'kınadığını' bildirdi. Haq, dün imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın, imzacı ve arabulucu ülkeler tarafından 'tam olarak uygulanmasının zorunlu olduğunu' dile getirdi. (DIŞ HABERLER)