ABD'den Husilere yeni saldırı, Yemen'de başbakan ataması

ABD, Husilere ait patlayıcı yüklü insansız su üstü araçlarına saldırı düzenlediklerini duyurdu. Husilerin açıklamasına göre, ABD ve İngiltere, Sada kentine üç hava saldırısı düzenledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (ABD) Yemen'deki İran destekli Husilere karşı yeni 'meşru müdafaa' saldırıları gerçekleştirildiğini duyurdu. Husilerden yapılan açıklamada da ABD ve İngiltere'nin Sada kentine hava saldırıları düzenlediği belirtildi.

CENTCOM: YAKIN TEHDİT TEŞKİL ETTİKLERİNE KARAR VERİLDİ

CENTCOM'un sosyal medya platformu X'teki resmi hesabından "CENTCOM Meşru Müdafaa Saldırıları" başlığıyla paylaşılan yazılı mesajda, şu ifadelere yer verildi:

"5 Şubat'ta (Sana saatiyle) 15.30 sıralarında, CENTCOM güçleri, Husilere ait iki patlayıcı yüklü insansız su üstü aracına (USV) meşru müdafaa saldırısı düzenlemiştir. ABD güçleri, patlayıcı yüklü USV'leri Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinde tespit etmiş ve bölgedeki ABD Donanma gemileri ile ticari gemilere yakın tehdit oluşturduklarına karar vermiştir. Bu eylemler, seyrüsefer serbestisini koruyacaktır ve uluslararası suları ABD Donanma gemileri ile ticari gemiler için daha güvenli ve güvenlikli kılacaktır."

HUSİLER: ABD VE İNGİLTERE, SADA KENTİNE SALDIRDI

Yemen'deki Husiler de ABD ile İngiltere'nin ülkenin kuzeybatısındaki Sada kentine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Husilere bağlı SABA ajansında yer alan habere göre, ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları Sada'nın doğusuna üç hava saldırısı düzenledi. Suudi Arabistan sınırında yer alan Sada kenti, Husilerin 'kalesi' olarak biliniyor.

YEMEN DIŞİŞLERİ BAKANI BAŞBAKAN OLARAK ATANDI

Öte yandan, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad El Alimi de dün Muin Abdulmelik'in yerine Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek'in başbakanlığa atandığını duyurdu. Yemen resmi haber ajansı SABA'nın atamaya ilişkin haberinde, Yemen Başkanlık Konseyi tarafından alınan kararla 'Ahmed Avad bin Mubarek'in başbakan olarak atandığı' belirtildi. Konseyin aldığı karar çerçevesinde, 'hükümet üyelerinin, atanma kararlarına uygun olarak görevlerini yapmaya devam edecekleri' ifade edildi.

Ahmed Avad bin Mubarek, Yemen'de 2020 yılının aralık ayından bu yana Muin Abdulmelik'in Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu. 1968 yılında Yemen'in Aden şehrinde doğan Bin Mübarek, Bağdat Üniversitesi'nde işletme alanında yüksek lisans ve doktorasını yaptı. Yemen'in eski cumhurbaşkanı Abdurrahman Hadi, 2013'te Bin Mübarek'i Kapsamlı Ulusal Diyalog Konferansı Genel Sekreteri olarak atamıştı.

Sonrasında Anayasa Hazırlama Komitesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Ahmed Avad bin Mubarek, 17 Ocak 2015 tarihinde Yemen anayasası taslağını teslim etmeye giderken Husiler tarafından kaçırılmış ve 13 gün boyunca alıkonulmuştu. 

Ne olmuştu?

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze İHA'larını düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait üç sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak tarihinde de İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)