Husilerden İtalya'ya: Siz de hedef olursunuz

AB'nin Husi saldırıları karşısında bir 'Kızıldeniz Misyonu' başlatma kararı almasının ardından İtalya basınına konuşan Muhammed Ali El Husi, İtalya'ya 'Yemen'e saldırılara katılmama' uyarısı yaptı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki İran destekli Husilere yönelik saldırıları sürerken, Husi liderlerinden Muhammed Ali El Husi, İtalya'nın Yemen'e yönelik saldırılara katılması durumunda kendilerinin de bir 'hedef' haline geleceğini söyledi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Husilerin 'Devrim Yüksek Komitesi' isimli kurumunun başındaki Muhammed Ali El Husi, İtalya'nın La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, İtalya'nın İsrail-Filistin çatışmasında tarafsız kalması ve Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermesi için İsrail'e baskı yapması gerektiğini söyledi. El Husi, bunun 'bölgede barışı tesis etmenin tek yolu olduğunu' savundu. 

AB'DEN KIZILDENİZ MİSYONU: ŞUBAT ORTASINDA FAALİYETE GEÇECEK

İtalya, 2 Şubat Cuma günü yaptığı açıklamada, gemileri Yemen'deki Husilerin saldırılarından korumak için oluşturulan Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz Misyonu'na sorumlu amiral sağlayacağını bildirmişti. Şubat ayı ortasında faaliyete geçmesi beklenen misyonun amacı, ticari gemileri korumak ve saldırıları önlemek olarak açıklanmış, misyonun Husilere karşı yapılacak saldırılarda yer almayacağı ifade edilmişti.

HUSİLER: ABD VE İNGİLTERE 2 KENTE 15 HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Öte yandan, Husiler, ABD ve İngiltere'nin ülkenin Sada ve Hudeyde kentlerine 15 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Husilere bağlı El Mesire televizyon kanalının haberine göre, ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları, Yemen'in kuzeyindeki Sada ve batısındaki Hudeyde kentlerini hedef aldı. Haberde, savaş uçaklarının Hudeyde'ye 11 saldırı, Sada kentine dört saldırı düzenlediği ifade edildi. Saldırılarda can kaybına ilişkin bilgi verilmedi.

CENTCOM: HUSİLERE AİT SEYİR FÜZELERİ VURULDU

Husiler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail'le bağlantılı olduğunu ifade ettikleri gemilere saldırılar düzenliyor. Bu saldırılara Yemen'e düzenlediği saldırılarla karşılık veren ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) saldırılarının 4 Şubat Pazar günü de devam ettiği bilgisini verdi. 

CENTCOM'un resmi X hesabından bugün sabah saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, ABD kuvvetlerinin başkent Sana saatiyle 05.30 sıralarında Husilere ait bir kara saldırı seyir füzesine saldırı düzenlediğini bildirdi. Bu saldırıyı 'meşru müdafaa' olarak açıklayan CENTCOM, dün saat 10.30'dan itibaren ABD güçlerinin 'hepsi de Kızıldeniz'deki gemilere karşı fırlatılmaya hazırlanan' dört gemi savar seyir füzesini vurduğunu bildirdi. CENTCOM'dan yapılan açıklamada, füzelerin Yemen'de Husi kontrolündeki bölgelerinde tespit edildiğini ve ABD Donanma gemileriyle ticari gemilere 'yakın tehlike' arz ettiği belirtildi. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)