ABD'de Amazon işçilerinin sendika mücadelesi büyüyor

Amazon işçilerinin ay başında New York'taki bir depoda sendikalaşma kararı alması sonrası, şirketin başka bir tesisindeki işçiler de sendikaya katılmak için oylama yapacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük online ticaret şirketi Amazon’un New York'taki bir deposunda işçilerin sendikalaşma kararı almasından sonra, şirketin başka tesislerinde de örgütlenme çalışmaları yürütülüyor.

The Guardian'ın haberine göre, New York'un Staten Island bölgesinde bulunan ve Amazon paketlerini ayırma işleminden sorumlu bir merkezde işçiler, Amazon İşçi Sendikası (ALU)'na katılıp katılmama kararı için oy vermeye başladı. Bin 500 işçinin çalıştığı “LDJ5” isimli Amazon merkezinde cuma gününe kadar oylama devam edecek ve sayım işlemi 2 Mayıs tarihinde başlayacak.

SENDİKA, AMAZON'U ŞİKÂYET ETTİ 

Bugün yapılan oylama öncesi, ALU Senatör Bernie Sanders ve sendika liderlerinin katıldığı bir miting düzenledi. Tesiste çalışan ALU üyeleri, Amazon'un sendikalaşma çabalarını engellemek için çok fazla baskı yaptığını ve bu durumla ilgili olarak Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na şikâyette bulunduklarını söyledi.

ALU'yu temsil eden bir avukat, “Bu işveren, hukuksuz bir şekilde sendikalaşmayı engelleyen hareketlerde bulunuyor. Amazon, Ulusal Çalışma İlişkileri Yasası'nı ihlal ediyor” şeklinde konuştu.

ALU başkanı Christian Smalls, oylamanın yapıldığı çadırları gösteren bir videoyu Twitter'da paylaşarak, "Tekrar tarih yazmaya hazırız. LDJ5, ülkede sendikalaşacak ilk ayrıştırma merkezi olacak" yazdı. 

Oylamanın yapıldığı merkez, 1 Nisan'da Amazon İşçi Sendikası'nın kurulması için yeterli çoğunluğa ulaşılan “JFK8” isimli deponun hemen karşısında bulunuyor. JFK8'deki oylama, Amazon’un 27 yıllık tarihinde sendikal örgütlenme çabasının ilk başarılı örneği niteliğinde idi. Bu gelişme sonrası, Amazon'un başka tesislerindeki işçiler cesaretlenmiş ve sendika birçok başvuru almaya başlamıştı. (DIŞ HABERLER)