Amazon yeni uygulama hazırlıyor: İşçiler 'sendika,' 'zam', 'tuvalet' diyemeyecek

Amazon şirketinin çalışanları için geliştirmeyi planladığı bir mesajlaşma uygulamasında “sendika”, “zam”, “haksızlık”, “tuvalet” gibi birçok kelimenin yasaklanacağı söyleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı bir haber kuruluşu olan The Intercept, perakende şirketi Amazon'un çalışanları için geliştirmeyi planladığı bir mesajlaşma uygulamasının, “sendika,” “taciz,” “zam,” “haksızlık” ve “tuvalet” gibi şirketi eleştiren ifadeleri bloke edeceğini söyledi.

Haberi, Amazon içi yazışmalara dayandıran The Intercept, firma yöneticilerinin Kasım 2021'de söz konusu iletişim ağını oluşturmak için bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Habere göre, toplantıda, bu platformun forum gibi işleyen Facebook yerine, flört uygulaması Bumble gibi çalışanlar arasında birebir iletişim sağlayacağı belirtildi.

Toplantıdan sonra, Amazon yetkililerinin “kötü kelimeler” adı altında bir liste oluşturdukları ve bu listeye örgütlenmiş işgücü ile ilgili birçok ifade ekledikleri belirtildi. Söz konusu ifadelerden bazılarının şunlar olduğu söylendi: “Sendika, zam, şikayet, tazminat, ahlak, adaletsiz, köle, efendi, özgürlük, çeşitlilik, adaletsizlik, adalet.”

AMAZON SÖZCÜSÜ: UYGULAMA HİÇ FAALİYETE GEÇMEYEBİLİR 

Amazon sözcüsü Barbara M. Agrait tarafından yapılan bir açıklamaya göre, söz konusu uygulama hala onay aşamasında. Agrait, “Bu program daha hala onaylanmadı ve önemli ölçüde değişikliğe uğrayabilir ya da faaliyete hiç geçmeyebilir. Ekiplerimiz her zaman çalışanların birbirleri ile iletişime geçmelerine yardımcı olmak için yeni yollar araştırıyor” şeklinde konuştu.

Amazon uzun bir süredir yoğun çalışma temposu nedeniyle ve çalışanların tuvalete bile gitmelerine izin verilmemesi nedeniyle eleştirilerin hedefinde.

Geçen hafta, şirketin New York deposunda çalışan işçiler, Amazon İşçi Sendikası'nın (ALU) kurulması lehinde yüzde 55 oy kullandı. Oylama, Amazon’un 27 yıllık tarihinde sendikal örgütlenme çabasının ilk başarısı olmuştu. (DIŞ HABERLER)