Amazon işçilerinden 'tarihi' seçim: Sendikalaşma oylamasında çoğunluk sağlandı

Amazon'un New York deposunda çalışan işçiler, şirketin 27 yıllık tarihinde ilk kez sendika kurulması için gereken çoğunluğa ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli perakende şirketi Amazon’un New York deposundaki işçiler, sandığa giderek Amazon İşçi Sendikası'nın (ALU) kurulması lehinde yüzde 55 oy kullandı. İşçilerin bu zaferi, sendikalaşmaya şiddetle karşı çıkan Amazon için büyük bir yenilgiye işaret ediyor. Oylama, Amazon’un 27 yıllık tarihinde sendikal örgütlenme çabasının ilk başarılı örneği niteliğinde.

Sendikalaşma çalışması yürüten aktivistleri, oylamayı 'uygunsuz bir şekilde' etkilemekle suçlayan Amazon'un açıklamasında, 'New York'taki oylama sonucundan dolayı hayal kırıklığına uğradıkları' belirtildi. Açıklamada, "Şirketle doğrudan bir ilişki kurmanın çalışanlarımız için en iyisi olduğuna inanıyoruz. Bazı grupların uygunsuz ve usulsüz etkisine dayalı itirazlar da dahil olmak üzere seçeneklerimizi değerlendiriyoruz" denildi. 

Amazon'un Alabama'daki tesisinde yapılan sendika oylamasında ise sendika kurmak isteyen 875 işçinin çabasına karşılık 993 işçi 'hayır' oyu vermişti.

Amazon, ABD'de bir milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor. Şirket, 'iş esnekliği ve depo verimliliğinin' önünde bir engel olduğunu savunduğu sendikalaşma çabalarıyla mücadeleye büyük kaynak ayırıyor. Son aylarda aktivistler kahve zinciri Starbucks'ta, medya kuruluşlarında, ve diğer şirketlerde başarılı kampanyalara öncülük etti. Ancak ABD genelinde özel sektör çalışanlarının sadece yüzde 6.1'i sendikalara üye. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Amazon Sendika