ABD, Türkiye'yi 'çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesi'ne aldı

ABD, Türkiye'yi Sultan Murat Tümeni'ne desteği gerekçesiyle “çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesi”ne aldı. Bir yetkili “İlk kez bir NATO üyesi, bu listede yer alıyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı, 2021 İnsan Ticareti raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin Suriye'de uzun süredir desteklediği muhalefet grubu Sultan Murat Tümeni'ne "somut destek" sağladığı belirtildi. Washington silahlı muhalif grubun çocuk asker yetiştirdiğini söylüyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Türkiye’nin geçen yıl içinde çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine eklendiği raporda şu ifadeler kullanıldı:

“Hükümet göçmenler, mülteciler ve sığınmacılar arasında insan ticareti mağdurlarını, zorla çalıştırma mağdurlarını ve mağdurları proaktif bir şekilde belirlemedi. Bu durum, insan kaçakçılarının işlemeye zorladığı yasadışı eylemler nedeniyle mağdurların cezalandırılması olasılığını arttırdı. İnsan hakları grupları ve uluslararası kuruluşlar, hükümetin Suriye'de çocuk askerler toplayan Türk destekli silahlı muhalefet grubuna operasyonel, ekipman ve mali destek sağladığını bildirdi.”

Rapora göre insan hakları grupları ve uluslararası kuruluşlardan gelen raporlar ve kanıtlar, hükümetin Suriye'de çocuk askerleri alan silahlı muhalefet grubuna operasyonel, ekipman ve mali destek sağladığını gösteriyor. Uluslararası bir kuruluş 2020'de, bu silahlı gruplara atfedilen 191 vaka da dahil olmak üzere, Suriye'deki savaşta 820 çocuğun (765 erkek ve 55 kız) kullanıldığını belirtti.

Reuters haber ajansına konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Özellikle Türkiye ile ilgili olarak, ilk kez bir NATO üyesi çocuk askerleri önleme kanunu listesinde yer alıyor. Saygın bir bölge lideri ve NATO üyesi olarak Türkiye, Suriye ve Libya'da çocuk askerlerin alınması ve kullanılması konusunu ele alma fırsatına sahip" dedi.

HABERİN TAMAMI