ABD: Kuzey Kore müzakere çağrımıza geri dönmedi

Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin müzakere çağrılarını yanıtsız bıraktığını söyledi. Pyongyang yönetimi Güney ile iletişim kanallarını açma sinyalleri vermiş ancak ABD'yi kurnazlıkla suçlamıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kore Yarımadası'nda taraflar arasındaki iletişim kanalının yeniden açılması gündeme gelirken ABD müzakerelere ilişkin açıklama yaptı. Washington müzakere çağrısına Kuzey Kore'den yanıt alamadıklarını söyledi. 

'TÜM KONULARI MÜZAKEREYE HAZIRIZ'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada Kuzey Kore ile 'tüm konuları müzakere etmeye hazır olduklarını' dile getirdi. Basın toplantısında konuşan Psaki, Kuzey Kore ile müzakereler için belirli önerilerde bulunduklarını, ancak Pyongyang yönetiminden henüz bir yanıt alamadıklarını ifade etti.

Öte yandan Kuzey Kore tarafından yapılan açıklamalarda ABD'nin politika tarzı 'kurnaz' ve 'aldatmacalı' olarak nitelendirilmişti. ABD'nin 'diplomatik ilişki' söylemini, "Uluslararası kamuoyunu aldatmak ve düşmanca adımlarını gizlemek için başvurduğu bir ayak oyunundan başka bir şey değil" sözleriyle değerlendirmişti.

KUZEY KORE'DEN ABD'YE 'KIRMIZI' GÜNEY'E 'YEŞİL' IŞIK  

Buna rağmen geçtiğimiz hafta Güney Kore ile iletişimin sağlanmasına dair olumlu açıklamalar yapıldı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, kısa süre önce yaptığı açıklamada Güney Kore ile iletişimin sağlandığı 'kırmızı hattın' yeniden açılması için olumlu sinyaller verdi. Seoul-Pyongyang arasındaki görüşmelerin sağlandığı hat, Ağustos ayında Güney Kore'nin ABD ile askeri tatbikat düzenlemesi üzerine kesintiye uğramıştı.

Jong-un, 'hattın yeniden aktifleştirilmesinin istikrarlı bir barış sağlamak üzere tüm Kore ulusunun beklenti ve arzularının gerçekleşmesine önayak olacağını' söyledi. Kuzey Koreli lider, 'Güney Kore'yi kışkırtmak gibi herhangi bir amaçları, nedenleri ya da zarar verme fikirleri olmadığını' dile getirdi.  (DIŞ HABERLER)