Kuzey Kore'den iletişim kanalını açma sinyali: Güney Kore'ye zarar verme niyetimiz yok

Pyongyang yönetimi, Seoul ile görüşmelerin gerçekleştiği iletişim hattının yeniden açılmasına yeşil ışık yaktı. Söz konusu hat Güney Kore-ABD askeri tatbikatından sonra Ağustos ayında kesilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki iletişimin sağlandığı 'Kırmızı Hattın' yeniden açılması gündemde. Kuzey Kore'nin lideri  Kim Jong-un, "Güney Kore'yi kışkırtmak için herhangi bir nedenleri olmadığını' söyledi.

'TÜM KORE ULUSUNUN BEKLENTİLERİ İÇİN'

Kore Yarımadası'nda taraflar arasında müzakerelere dair Pyongyang'dan olumlu açıklama geldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore ile iletişimin sağlandığı 'kırmızı hattın' yeniden açılması için olumlu sinyaller verdi. Seoul-Pyongyang arasındaki görüşmelerin sağlandığı hat, Ağustos ayında Güney Kore'nin ABD ile askeri tatbikat düzenlemesi üzerine kesintiye uğramıştı.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre Jong-un, 'hattın yeniden aktifleştirilmesinin istikrarlı bir barış sağlamak üzere tüm Kore ulusunun beklenti ve arzularının gerçekleşmesine önayak olacağını' söyledi. Kuzey Koreli lider, 'Güney Kore'yi kışkırtmak gibi herhangi bir amaçları, nedenleri ya da zarar verme fikirleri olmadığını' dile getirdi. 

'ABD'NİN POLİTİKASI DAHA DA KURNAZLAŞTI'

Jong-un, ABD'nin diyalog çağrılarını ise aldatmaca olarak niteledi. ABD'nin 'diplomatik ilişki' söylemini, "Uluslararası kamuoyunu aldatmak ve düşmanca adımlarını gizlemek için başvurduğu bir ayak oyunundan başka bir şey değil" sözleriyle değerlendirdi.

Washington, yürüttükleri politikanın 'Kuzey Kore ile ciddi ve sürdürülebilir bir diplomasi arayışını' kapsadığını dile getirmiş, Pyongyang'a düşmanca bir tavırlarının olmadığını açıklamıştı. Kuzey Koreli lider ise "ABD'nin bize yönelik askeri tehdidi ve düşmanca politikası hiç değişmedi, aksine daha da kurnaz hale geldi" ifadelerini kullandı. 

GÜNEYDEN İLK TEPKİ OLUMLU

Güney Kore'nin taraflar arasındaki ilişkilerden sorumlu Birlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kuzey Koreli liderin sözleri memnuniyetle karşılandı. Geçtiğimiz hafta Jong-un'un ülke yönetiminde etkili olan kız kardeşi Kim Yo-jong irtibat bürosunun yeniden kurabileceği sinyallerini vermiş 'Güney Kore'de, tarafların ilişkilerini düzeltme ve barışçıl bir istikrara ulaşma umudunun önlenemez derecede yoğun olduğunu göründüğünü' söylemişti. Jo-yong'un meclisin onayıyla birlikte ülke yönetiminin kilit organlarından Devlet İşleri Komisyonu'na terfi etmesi de dikkat çekti. 

İKİ TARAFIN BALİSTİK FÜZE DENEMELERİ

Yarımada'da taraflar ilişkileri iyileştirme anlamında olumlu atıyor olsa da yer yer askeri gerilim tırmanabiliyor. Kuzey Kore'nin kendi geliştirdiği balistik füze denemelerini geçtiğimiz hafta Güney Kore'nin denizaltından yaptığı füze atışları izledi. Son olarak Pyongyang yönetimi Hwasong-8 adlı yeni tip hipersonik füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)