Kuzey Kore'den Güney Kore ile zirveye yeşil ışık: Aynı şeyi dilemekte farklı değiliz

Kore Yarımadası'nda ortak zirve gündemi konuşuluyor. Kuzey Kore, Güney ile 'dürüstlük ve karşılıklı saygının korunduğu takdirde' zirve düzenlenebileceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore, Güney Kore ile düzenlenecek zirveye katılabileceklerini açıkladı. Katılımın ancak karşılıklı saygının garanti altına alınmasını şartıyla gerçekleşebileceği vurgulandı.

'DÜRÜSTLÜK VE KARŞILIKLI SAYGI'

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kore'de tarafların buluşacağı zirveye Pyongyang yönetiminin katılmaya niyetli olduğunu duyurdu. Ülkenin lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong "Yalnızca dürüstlük ve karşılıklı saygının korunduğu takdirde Kuzey ve Güney arasında pürüzsüz bir iletişimin kurulabileceğini ve taraflar arasında zirve toplantılarının düzenlenebileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.   

Güney tarafında da tarafların ilişkilerini düzeltmesine yönelik isteğin yoğun olduğunu hissettiğini söyleyen Yo Jong, irtibat bürosunun yeniden kurabileceği sinyallerini verdi. Kuzey Kore siyasetinde önemli bir yeri isim, 'Güney Kore'de, tarafların ilişkilerini düzeltme ve barışçıl bir istikrara ulaşma umudunun önlenemez derecede yoğun olduğunu göründüğünü' söyledi, "Aynı şeyi dilemekte farklı değiliz" dedi. 

SAVAŞI BİTİRME TARTIŞMASI

Kore Yarımadası'nda aktif savaş hali 1950'lerrde sona ermiş olsa da tarafların imzaladığı herhangi bir barış anlaşması bulunmuyor. Pyongyang yönetimi aslında barış için masaya oturmaya oldukça hevesli olsa da Güney Kore'nin sıkı müttefiki ABD, Kuzey Kore'den nükleer çalışmalarına son vermesini talep ediyor. 

Kim, kısa süre önce Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Ri Thae-song'un, Güney Kore'nin 1950-53 Kore Savaşı'nın sona erdiğine dair resmi açıklama yapılması teklifini reddetmesinin ardından yazılı açıklama yapmıştı. Savaşın sona erdiğine dair resmi açıklama konusunda istekli olduklarını ancak bunun yapılabilmesi için 'öncelikle karşılıklı saygının sağlanması, ön yargıların, düşmanca politikalar ve çifte standardın terkedilmesi' gerektiğini kaydetmişti.

GÜNEY KORE'DEN ÇAĞRI

Kim, "Güney Kore çifte standartlarıyla bizi kışkırtıp her adımda eleştirdiği geçmişinden uzaklaşır, söz ve eylemlerinde samimiyeti geri getirir ve düşmanlığından vazgeçerse ilişkilerin yeniden kurulması ve geliştirilmesi konusunda yakın iletişimi yeniden başlatmaya istekli oluruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için Kore Savaşı'nın sona erdiğine dair resmi bir açıklama yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Moon, , "Uluslararası kamuoyunu bir kez daha Kore Yarımadası'ndaki savaşın sonu için seferber olmaya çağırıyorum, Kuzey ve Güney Kore taraflarıyla ABD ve Çin'in bir araya gelerek savaşın bittiğini ilan etmesini istiyorum" ifadesini kullanmıştı.

 

SİLAHLANAN YARIMADA

Öte yandan Kore yarımadasının her iki yakası da silahlanma ve askeri teknolojileri geliştirme çabasını sürdürüyor. Kuzey Kore'nin kendi geliştirdiği balistik füze denemelerini geçtiğimiz hafta Güney Kore'nin denizaltından yaptığı füze atışları izledi. Her ne kadar Kuzey Kore'nin füze denemeleri büyük yankı uyandırsa da her iki taraf yarımadayı silahlandırıyor. Askeri harcamaların Güney Kore Gayri Safi Yurtiçi Hasılasındaki yeri yüzde 2.8. Bu, dünyadaki en yüksek ikinci rakam demek. (DIŞ HABERLER)