ABD Kongresi'nde 'yapay zeka' zirvesi: Elon Musk'tan 'hakem' talebi

ABD Kongresi'nde düzenlenen yapay zeka konulu zirveye katılan Elon Musk, senatörlere yapay zeka için bir hakem istediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - New York’un Demokrat Senatörü Chuck Schumer’in öncülüğünde ABD Kongresi'nde düzenlenen ilk yapay zeka zirvesine, 22 teknoloji şirketi yöneticisi, Demokrat ve Cumhuriyetçi partiden senatörler, sendika ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Zirvenin ardından açıklama yapan Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO'su Elon Musk, yapay zeka düzenlemeleriyle ilgili büyük ölçüde fikir birliğine varıldığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Musk, basına yaptığı açıklamada, ABD'li senatörlerle gerçekleştirilen görüşmelerde yapay zeka düzenlemeleriyle ilgili büyük ölçüde hemfikir olunduğunu kaydetti. Toplantıda senatörlere, yapay zeka için bir hakem istediğini söyleyen Elon Musk, "Muhtemelen bunların olacağını göreceğiz. Hangi zaman diliminde veya tam olarak nasıl ortaya çıkacağını bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

'ÇIKIP MEVZUAT YAZMAYA HAZIR MIYIZ? KESİNLİKLE HAYIR'

Facebook, Instagram ve Threads sosyal medya platformlarının çatı şirketi Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg ise konuya ilişkin açıklamasında, ABD Kongresi'nin 'yeniliği desteklemek için yapay zeka ile etkileşime geçmesi gerektiğini' vurgulayarak standartların, önemli konularda bu modelleri şekillendirmek için hükümetle birlikte çalışabilecek Amerikan şirketleri tarafından belirlenmesinin daha iyi olacağını ifade etti.

Cumhuriyetçi Senatör Mike Rounds da Kongre'nin harekete geçmesinin zaman alacağına işaret ederek "Dışarı çıkıp mevzuat yazmaya hazır mıyız? Kesinlikle hayır. Henüz orada değiliz" şeklinde konuştu. Demokrat Senatör Cory Booker ise tüm katılımcıların '(yapay zekaya dair) hükümetin düzenleyici bir rolü olduğu' konusunda hemfikir olduğunu ancak mevzuat hazırlamanın zor olacağını söyledi.

'EN BÜYÜK KORKUM, ÖNEMLİ ZARAR VERME İHTİMALİMİZ'

Musk, nisanda yaptığı açıklamada, "Bence, yapay zekanın halka tehdit oluşturmadığından emin olmak için düzenleyici bir yapı kurulmalı" talebini dile getirmişti.

Kongre'deki zirveye katılan isimlerden olan, ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin Üst Yöneticisi (CEO) Samuel Harris Altman, ABD Senatosu'nun Yargı Alt Komitesinde bu teknolojinin potansiyel tehditlerine dair ifade vermişti. Altman, ChatGPT'nin kanuni düzenlemelerle sınırlanmaması durumunda oluşabilecek sorunlarla ilgili, "En büyük korkum, teknoloji endüstrisi olarak dünyaya önemli zararlar verme ihtimalimizdir. Bunun birçok farklı şekilde olabileceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulunmuştu. Yapay zeka şirketleri, içerik üreticilerinden izin almadan internet üzerinden veri toplamakla suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)