7 teknoloji şirketi ABD'nin 'yapay zeka' tedbirlerini kabul etti

Beyaz Saray, aralarında OpenAI, Amazon, Microsoft ve Meta'nın da olduğu şirketlerin yapay zeka güvenliğine ilişkin tedbirlere uymayı gönüllü olarak taahhüt ettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aralarında ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, Amazon, Google, Meta ve Microsoft'un da olduğu ABD merkezli teknoloji şirketleri, ABD hükümetinin belirlediği yapay zeka güvenliğine ilişkin tedbirlere uymayı gönüllü olarak taahhüt etti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ABD merkezli şirketlerin, yapay zeka ürünlerini piyasaya sunmadan önce güvenlik tedbirlerine bağlı kalmayı kabul ettiği ifade edildi. Buna göre, söz konusu güvenlik tedbirleri, ticari amaçla kullanılan yapay zeka sistemlerinin, üçüncü taraflarca denetlenmesine ve kişilerin kişisel bilgilerinin korunmasına ilişkin kuralları içeriyor.

'KONGRE'DE KABUL EDİLECEK KANUNLAR İÇİN ÖNCÜ NİTELİĞİNDE'

Açıklamada, Anthropic, Inflection ve OpenAI'ın, 'kısmi olarak bağımsız uzmanların yürüteceği' güvenlik testlerini uygulamayı gönüllü olarak kabul ettiği belirtildi. Bu testlerin, biyogüvenlik ve siber güvenlik risklerine karşı koruma sağlaması hedefleniyor.

Şirketler, ayrıca, tedbirler kapsamında teknolojilerindeki kusur ve riskleri de kamuya duyurmayı kabul etti. Üzerinde mutabık kalınan tedbirlerin, Kongre'nin ilerleyen dönemlerde yapay zekayı düzenleyen kanunları kabul etmesi için öncü niteliğinde olduğu kaydedildi. Açıklamada, söz konusu tedbirlerin geliştirilmesi amacıyla İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Avustralya dahil olmak üzere çeşitli ülkelere danışıldığı da ifade edildi.

DÜNYADA HANGİ ADIMLAR ATILIYOR?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 18 Temmuz'da BM bünyesinde yapay zekaya ilişkin küresel standartların oluşturulması amacıyla yıl sonunda rapor verecek çok taraflı yüksek düzeyli bir danışma kurulu oluşturulacağını açıklamıştı.

ABD'de Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Kongre'nin yapay zeka güvenliğine ilişkin düzenlemeler için hızlı hareket etmesi gerektiğini söylemişti. Yapay zeka alanında düzenleme çağrısında bulunan teknoloji alanındaki yöneticiler, mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğer yetkililerle görüşmek için Beyaz Saray'a gitmişti. Avrupa Birliği (AB) ve birçok ülke de yapay zeka güvenliğine ilişkin düzenlemelere yönelik yöntemler arıyor. (DIŞ HABERLER)