ABD Genelkurmay Başkanı Milley, Çin'in hipersonik füze testini Sputnik 1'e benzetti

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Çin'in hipersonik füze testini, Soğuk Savaş'ta silahlanma yarışını başlatan 'Sputnik anı'na benzetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Çin'in son günlerdeki hipersonik füze testini, Soğuk Savaş dönemindeki 'Sputnik anı'na benzetti. Milley, silahlanma yarışında geride kaldıklarını belirtti. Milley, Bloomberg News ile söyleşisinde Çin'i ordusunu hızla geliştirdiğini söyleyerek eleştirirken, 'ABD’nin 21. yüzyıl silahlanma yarışında rakiplerinden geride kaldığını' belirtti.

Milley, "Gördüklerimiz hipersonik bir silah sisteminin test edilmesiydi ve bu çok önemli bir olaydı. Çok endişe verici. Bu Sputnik anı mı bilmiyorum ama oldukça yakın" ifadelerini kullandı. ABD Genelkurmay Başkanı Milley, Çin'in hipersonik silah testi yaptığına dair raporları doğrulayan en üst düzey yetkili oldu.

Çin yönetimiyse, hipersonik füze denemesini reddetti ve bunun bir uzay aracı olduğunu söyledi.

Financial Times, Çin'in ağustos ayında nükleer kapasiteli bir hipersonik füzeyi test ettiğini ve bunun ABD istihbaratını ‘şaşırttığını’ yazmıştı. Financial Times'ın beş kişiye dayandırdığı haberine göre, söz konusu kişilerden 3'ü füzenin hedefi ıskaladığını belirtse de diğer 2'si Çin'in hipersonik silah kabiliyeti konusunda ABD'nin fark ettiğinden çok daha büyük ilerleme sağladığını vurgulamıştı.

Sovyetler Birliği (SSCB), insanlığın ilk kez dünya dışına yolculuk yapmasını sağlayan ve uzay çağını başlatan Sputnik 1 uydusunu 4 Ekim 1957'de uzaya göndermişti. Modern standartlarla karşılaştırıldığında çok da etkileyici olmayan Sputnik 1 uydusunun top benzeri metalik bir gövdesi ve 4 ayağı vardı, 83 kilogram ağırlığındaydı ve bipleme dışında hiçbir şey yapamıyordu.

Ancak uyduda bulunan radyo vericisi operatörler tarafından izlenme imkânı veriyordu. Operatörler, bu sayede Dünya'nın İyonosfer katmanındaki elektron yoğunluğu hakkında bilgi sahibi olabiliyordu. Sputnik 1 uydusu yalnızca metal bir top olmakla beraber uzayın keşfinde önemli bir atılım sağladı. Dönemin ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower, 1958 yılında Sputnik 1 ve daha sonraki Sputnik 2 uydusunun Sovyetler Birliği'nin, ABD ve dünyanın geri kalanını uzay konusunda gelişmelerde geride bıraktığını söylemişti. (Sputnik)