ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan'ın ardından Mısır'da

7 Ekim'den bu yana 5'inci kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan'daki temaslarının ardından Kahire'ye geçerek Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken, bir kez daha Orta Doğu turuna çıktı. Bu kapsamda dün Suudi Arabistan'a giden Blinken, ardından Mısır'a geçerek Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile bir araya geldi. Bu, Blinken'in 7 Ekim'den bu yana yaptığı 5'inci Orta Doğu turu oldu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Blinken, dün Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmede Gazze'deki çatışmalara 'kalıcı bir son vermek, Gazze'deki insani felaketi ele almak ve krizin bölgeye yayılmasını sınırlandırmak' için bölgesel olarak atılabilecek adımları ele aldı. Ardından başkent Riyad'dan ayrılan ABD Dışişleri Bakanı, bugün sabah saatlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. 

SİSİ: ADİL VE KAPSAMLI ÇÖZÜM İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATILMALI

AA'nın Mısır resmi haber ajansı MENA'dan aktardığına göre, Gazze'de ateşkesin sağlanmasının yanı sıra İsrail ile Filistinli gruplar arasında rehine takası ve Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması çabalarına ilişkin gelişmelerin konuşulduğu Blinken-Sisi görüşmesinde, Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile İstihbarat Başkanı Abbas Kamil de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Sisi, bölgede sürdürülebilir istikrarın sağlanması ve Filistin davasına adil ve kapsamlı bir çözüm için ciddi adımlar atılmasının kaçınılmazlığına dikkat çekti.

Mısır'ın Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması yönünde sarf ettiği çabalar ile Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) bu yöndeki önemli katkılarına işaret eden Cumhurbaşkanı Sisi, BM ve diğer uluslararası kurumların Gazze'deki krizle ilgili kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Mısır'ın çabalarıyla bölgenin güven ve istikrarına katkı sunduğuna işaret ederek, ülkesinin bölgenin çatışmanın yayılmasından korunması için Mısır'la ortak çabaları sürdürmeye istekli olduğunu ifade etti.

BLINKEN, KATAR VE İSRAİL'İ DE ZİYARET EDECEK

Blinken'in Mısır'ın ardından İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk faaliyetleri yürüten ikinci ülke olan Katar'a, ardından Orta Doğu turunun son durağı olarak İsrail'e ve işgal altındaki Batı Şeria'ya gitmesi planlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ziyaret öncesi yaptığı açıklamaya göre, Orta Doğu temaslarının 8 Şubat'a kadar sürmesi bekleniyor.

ABD, bir süredir Hamas'ın Gazze'de rehin tuttuğu İsraillilerin serbest bırakılması için diplomatik çabalarda bulunuyor. Geçen hafta Katar ve Mısırlı arabulucular tarafından Hamas'a iletilen ateşkes teklifine henüz Hamas tarafından bir yanıt verilmedi. Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının tamamen durmasını talep ederken, İsrailli yetkililer 'Hamas tamamen imha edilene' kadar savaşın süreceğini söylüyor. 

GAZZE'DE CAN KAYBI 27 BİN 585'E YÜKSELDİ

Öte yandan, İsrailli yetkililer, Gazze'deki kara harekatının zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı son iki büyük kent olan Deyr El Belah ve Mısır sınırındaki Refah'a doğru genişleyebileceği sinyali verirken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında yaşanan can kaybının 27 bin 585'e yükseldiğini açıkladı. 

Son 24 saat içinde 107 kişinin daha yaşamını yitirdiğini bildiren Bakanlık, son bir gün içinde 143 kişinin yaralandığını, 123 gündür devam eden saldırılarda yaralanan Gazzelilerin sayısının 66 bin 978'e yükseldiğini belirtti. Bakanlığın açıklamasında ayrıca sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin, İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle enkaz altında veya yol kenarlarında kalan cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)