İsrail'den Deyr El Belah'a hava saldırısı, Netanyahu'dan 'Refah' açıklaması

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın yedi taburunun çoğunun Gazze Şeridi'nin güneyinde ve Mısır sınırındaki Refah kentinde olduğunu söyleyerek, "Onlarla ilgileneceğiz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr El Belah'a düzenlediği hava saldırılarında son 24 saat içinde 30 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Deyr El Belah'ta sivillerin evlerine hava saldırısı düzenlediği ve yine aynı bölgedeki bir camiyi bombaladığı ifade edildi. Açıklamada, İsrail'in 'güvenli' olduğunu iddia ettiği ve Gazzelileri göçe zorladığı bu bölgede son 24 saat içinde düzenlenen bu saldırılarda 30 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

DÜNYAYA 'ACİL MÜDAHALE' ÇAĞRISI

Bunun 'İsrail'in Gazze'deki sivillere karşı yürüttüğü soykırım savaşının bir parçası olduğu' belirtilen açıklamada, bu korkunç katliamdan ve Filistin halkına karşı işlenen suçlardan İsrail'in yanı sıra uluslararası hukuka, insancıl hukuka ve tüm anlaşmalara aykırı olan bu katliamlara yeşil ışık yakan uluslararası camia ile ABD yönetiminin sorumlu olduğu aktarıldı. Gazze'de Filistin halkına karşı yürütülen soykırım savaşının ve akan kanın durdurulması için özgür dünyanın ülkelerine acil müdahale çağrısı yapıldı.

NETANYAHU: ANLAŞMAZLIK VAR AMA ÜSTESİNDEN GELİYORUZ

İsrail Başbakanlık Ofisi ise dün yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırında yer alan ve zorla yerinden edilen Gazzelilerin sığındığı Refah kentine de kara harekatı başlatılabileceğinin sinyalini verdi.

Açıklamada, ABD'deki Joe Biden yönetiminin İsrail’e 'silah, uluslararası kurumlar ve bölgeye güç gönderilmesi gibi konulardaki desteğini takdir ettiğini' belirten Başbakan Benjamin Netanyahu, aralarında 'anlaşmazlık olduğunu ama üstesinden gelmeyi başardıklarını' kaydetti. Netanyahu, ABD ve uluslararası toplumla ilişkilerde herhangi bir desteğe ihtiyacı olmadığını belirterek 'Hamas’ı ortadan kaldırmanın' da esas amaçları olduğunu aktardı.

'Şu ana kadar Hamas’ın 24 taburundan 17’sini imha ettiklerini' iddia eden Netanyahu, “Geri kalan taburların çoğu güney şeridi ve Refah’ta, onlarla ilgileneceğiz” ifadelerini kullandı. Netanyahu, İsrail güçlerinin Gazze’nin kuzey ve orta kesimlerinde 'agresif baskınlar' yaptığını ve bölgenin 'askerden arındırılması gerektiğini' de savundu.

'HER ANLAŞMAYI KABUL ETMEYECEĞİZ'

Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Netanyahu, “Güvenlik kabinesinde de vurguladığım gibi, (Hamas ile esir takasına ilişkin) her anlaşmayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi. Netanyahu, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı (UNRWA) da hedef alarak kurumun yerine başka yapıların getirilmesi sürecini başlatmanın zamanı geldiğini öne sürdü.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 Şubat’ta Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde bulunan İsrail birliklerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, Han Yunus'taki saldırılarını Mısır sınırındaki Refah kentine taşıyacaklarını söylemişti. Filistin yönetimi de İsrail güçlerinin saldırılarının Refah kentine taşınmasının 'yeni bir soykırım döngüsü' anlamına geleceğini ve bunun 1,5 milyon Filistinliyi tehdit ettiğini belirtmişti.

HAMAS: MÜZAKERELER SÜRÜYOR

Öte yandan, Hamas'tan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te Gazze'de ateşkes ve rehine takasına ilişkin müzakerelerden çıkan teklifi reddettikleri iddiasını yalanlayarak Filistinli gruplarla müzakereleri sürdürdüklerini belirtti. Yetkili, hareketin Filistinli gruplarla müzakereleri sürdürdüğünü ve yakında arabuluculara cevabını ileteceğini kaydetti.

Paris'te ABD, İsrail, Mısır ve Katar'ın katıldığı ateşkes ve rehine takasına ilişkin görüşmelerden bir taslak teklif çıkmıştı. Hamas, teklifi aldıklarını, müttefikleri ve paydaşlarıyla istişare ederek resmi yanıtlarını açıklayacağını duyurmuştu. Uluslararası basında Hamas'ın teklifi reddettiği ve cevabını dün akşam açıklayacağı yönünde haberler çıkmıştı. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)