ABD, Almanya ve İngiltere'de aşılama aralıkta başlıyor

ABD, Almanya ve İngiltere'de aralık ayında korona virüsü aşısının uygulanmasına başlanabileceği aktarıldı. ABD'de, aşının onaylanmasının ardından 24 saat içinde harekete geçileceği belirtilirken, Almanya'da aşı merkezlerinin hazır olacağı ve İngiltere'de uygulamanın 1 Aralık'ta başlayacağı kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü vakaları dünya genelinde artmaya devam ederken ABD, Almanya ve İngiltere'de aralık ayında Covid-19 aşısının uygulanmasına başlanabileceği belirtildi. ABD aşı programının başında bulunan Dr. Moncef Slaoui, aşının onaylanmasının ardından çalışmaların başlayacağını aktardı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise önümüzdeki ay aşı merkezlerinin hazır olacağını söyledi. İngiliz gazetesi Telegraph'ın haberinde, aşının İngiltere'de ABD'den çok daha önce uygulanmaya başlayabileceği öne sürüldü.

ABD'DE ÖNCELİK KARARI EYALETLERE BIRAKILACAK 

Slaoui, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, aşının onaylanmasının ardından 24 saat içinde aşıyı uygulanacağı alanlara taşımayı planladıklarını ifade etti. Slaoui, aşının her eyaletin nüfusuna göre dağıtılacağını ve ilk başta kimin aşılanması gerektiğine her eyaletin kendisinin karar vereceğini aktardı. Slaoui, böylece ABD'de mayıs ayı itibarıyla nüfusun yüzde 70'inde sürü bağışıklığının sağlanabileceğini belirtti.

İNGİLTERE'DE İLK ÖNCE RİSK GRUBU AŞILANACAK

Telegraph'ın hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Pfizer şirketinin Alman BionTech ile geliştirdiği korona virüsü aşısının bir haftadan kısa bir süre içerisinde onay alabileceği aktarıldı. Hükümetin aşının uygulanmasına 1 Aralık'ta başlanmasını, nisan ayı itibarıyla ülkedeki bütün yetişkinlerin aşılanmasını planladığı öne sürüldü. 18 ve 50 yaş arasındaki kişilere aşının uygulanmasının ocak ayının sonuna doğru başlanabileceği, öncesinde ise yaşlıların ve risk grubundaki çalışanların aşılanacağı kaydedildi.

'AŞI MERKEZLERİ HAZIR OLACAK'

İspanya ve Almanya'nın 'eksiksiz bir aşılama planına sahip ilk Avrupa Birliği (AB) ülkeleri' olduğunu söyleyen Almanya Sağlık Bakanı Spahn, ülke genelinde aşı merkezlerinin aralık ayı ortasına kadar hazır olacağını ifade etti. Spahn, aşı onayının ardından uygulamanın 'hemen başlayacağını' aktardı.

İSPANYA'DA UYGULAMA OCAK AYINDA BAŞLAYACAK

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise ülke çapındaki kapsamlı aşı çalışmasının ocak ayında başlayacağını dile getirdi. Uygulama başladıktan sonra, üç ay içinde nüfusun büyük bir bölümünün aşılanacağını söyleyen Sanchez, "Uygulama ocak ayında başlayacak ve 13 bin aşılama noktası oluşturulacak" dedi.

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in geliştirdiği korona virüsü aşısının yüzde 95 etkili olduğu duyurulmuştu. Aşının acil kullanım onayı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuru yapıldığı, FDA panelinin aşıyı tartışmak için 8-10 Aralık tarihlerinde bir araya geleceği kaydedilmişti. ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna da, aşı denemelerinde yüzde 94.5 başarı oranı elde edildiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)