AB: İsrail, Gazze'yi yeniden sömürgeleştirmemeli

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Borrell, "İsrail'in savaşın ortasında daha fazla yasadışı yerleşim inşası için yeni finansman sağlamaya hazırlanması karşısında dehşete düştüm" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Akdeniz Birliği Forumu'nda açıklamalarda bulundu. 4 günlük geçici ateşkes ilan edilen İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin de konuşan Borrell, "4 günlük ateşkes, önemli bir ilk adım teşkil ediyor. Durumu dindirmek ve bu krizden bir çıkış bulmak için daha fazlasına ihtiyaç var" dedi.

Reuters'ın haberine göre, "Yerleşimler, İsrail'in en büyük güvenlik yükümlülüğüdür ve uluslararası hukuku ihlal eder" diyen Josep Borrell, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'de bir Filistin devletinin İsrail'in güvenliği ve barışı için en iyi garanti olduğunu söyledi.

'İKİ HALK DA EŞİT VE MEŞRU BİR HAKKA SAHİP'

"Hamas ideolojisini yenmek için Filistinlilerin inandırıcı bir devlet olma şansına ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulunan Josep Borrell, "Ateşkes belki birkaç gün daha sürer ama siyasi süreci bugünden sonra da devam ettirmek durumundayız" ifadelerini kullandı. "Gazze İsrail tarafından yeniden sömürgeleştirilmemeli" çağrısında bulunan Borrell, "Barışa giden yol halen çok uzak ama erişilemez değil; her iki halkın da aynı topraklarda eşit ve meşru hakkı var. Dolayısıyla onu paylaşmalılar" dedi.

'YERLEŞİMLER ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR'

Borrell, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada ise İsrail'in yasadışı yerleşimlere yeni finansman sağlamaya hazırlanmasını eleştirdi. Borrell, paylaşımında, "İsrail hükümetinin savaşın ortasında daha fazla yasadışı yerleşim inşa etmek için yeni finansman sağlamaya hazırlanması karşısında dehşete düştüm. Bu, meşru müdafaa değil ve İsrail'i daha güvenli yapmayacak" ifadelerini kullandı.

Yerleşimlerin uluslararası insani hukuku ihlal ettiğinin altını çizen Borrell, "Yerleşimler İsrail'in en büyük güvenlik yükümlülüğüdür" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)