İsrail ordu radyosu: Ateşkesin uzatılması için Hamas'tan yanıt bekleniyor

İsrail Ordu Radyosu, son gününe girilen geçici ateşkesin uzatılması için Hamas'tan yanıt beklendiğini duyurdu. Tel Aviv yönetimi, dördüncü grup esirlerin listesinin kendilerine ulaştığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ile Hamas arasında varılan 4 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasının son gününe girildi. İsrail Ordu Radyosu, Gazze'de dört günlük ateşkesin 10 tutuklunun serbest bırakılması karşılığında bir gün daha uzatılmasına ilişkin Hamas'tan yanıt beklendiğini duyurdu. 

Mutabakat kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridinden 39 İsrailli kadın ve çocuk, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakılmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı telefon görüşmesinde ateşkesin uzatılmasına 'olumlu yaklaştıklarını' söylemişti.

LİSTE İSRAİL'E ULAŞTI

Ayrıca İsrail, Gazze Şeridi'nden bugün serbest bırakılması planlanan dördüncü grup esirlerin adlarının yer aldığı listenin kendilerine ulaştığını duyurdu. 

'ANLAŞMA UZATILABİLİR'

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog, Gazze'de çatışmalara verilen insani aranın Hamas'ın daha çok esiri serbest bırakması durumunda gün gün uzatılabileceğini kaydetti. Herzog, CNN televizyonunda yayımlanan "State of the Union" programına konuk olarak, Gazze'deki "insani ara" hakkında açıklamalarda bulundu.

Anlaşmanın uygulanması konusunda "iyi gidildiğini" belirten Herzog, "Hamas, daha çok esiri serbest bırakmaya istekli olur ya da bunu yapabilirse, insani ara uzatılabilir" ifadesini kullandı. Herzog, 4 günlük "insani ara"da 50 esirin serbest kalması konusunda anlaşıldığını belirterek, "(İnsani ara) Gün gün uzatılabilir. (Hamas) Günde 10 esiri serbest bırakırlarsa, ara da 1 gün daha uzar" dedi.

İSRAİL'İN ALIKOYDUĞU DOKTORLARDAN HABER ALINAMIYOR

Öte yandan, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde günlerdir alıkoyduğu 10 doktordan haber alınamadığı bildirildi. Filistin'in Cesur Yürekli Doktorları'nın Instagram hesabından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin 18-23 Kasım'da Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'ni zorla boşalttığı hatırlatıldı. İsrailli güçlerin aynı tarihlerde Gazze'nin güneyine doğru belirlediği "güvenli yolda" Şifa Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'nde çalışan doktorları alıkoyduğu belirtilen açıklamada, alıkonulan 10 doktorun isimlerine yer verildi.

Şifa Hastanesi'nden Müdür Muhammed Ebu Silmiyye'nin yanı sıra Münir eş-Şahrit, Yusuf Berekat, Salih Alviye, Endonezya Hastanesi'nden de Ekrem Ebu Avde, İyad Abid, Muhammed Ebu Ayta, Ekrem Hüseyin ve Muhammed Ebu el-Cebin'in İsrail tarafından alıkonulduğu bildirildi. Açıklamada, diş hekimi Mumin Ebu Hudayr'ın da alıkonulanların arasında yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Filistin Sağlık Çalışanları Gözlemevi'nin X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyine doğru belirlediği "güvenli yol" üzerinde 10 doktoru alıkoyduğunu teyit ettiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)