Katar: Ateşkesin uzaması için Hamas'ın rehinelerin yerini belirlemesi lazım

Katar Başbakanı, 40'tan fazla rehinenin Hamas'ın elinde olmadığına inandıklarını söyledi. İsrail Cumhurbaşkanı daha fazla rehine bırakılırsa ateşkesin uzayacağının anlaşmada yer aldığını hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında varılan 4 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması bugün itibarıyla dördüncü ve son gününde. İsrail, Hamas tarafından bugün serbest bırakılması beklenen 11 İsrailli rehinenin olduğu listeyi teslim aldığını bildirdi.

Hamas daha fazla rehinenin serbest bırakılması için geçici ateşkesi uzatmaya çalıştıklarını açıklarken, anlaşmaya arabuluculuk yapan Katar'dan yapılan açıklamada, Hamas'ın ateşkesin uzatılabilmesi için Gazze'deki daha fazla rehinenin yerini tespit etmesi gerektiği ifade edildi. The Financial Times (FT) gazetesine konuşan Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, Gazze'deki 40'tan fazla kadın ve çocuk rehinenin Hamas tarafından tutulmadığına inandıklarını, Hamas'ın bu süreyi bu rehinelerin yerini tespit etmek için kullanabilmesi durumunda geçici ateşkesin de uzatılabileceğini söyledi. 

'KAÇ KİŞİYİ BULABİLDİKLERİ KONUSUNDA NET BİLGİ YOK'

"Eğer ilave kadın ve çocukları alırlarsa, uzatma olur" diyen Casim El Sani, "Kaç kişiyi bulabildikleri konusunda henüz net bir bilgiye sahip değiliz çünkü (geçici ateşkesin) amaçlarından biri de (Hamas'ın) kayıp insanlarının kalanını araması için zaman bulmasıydı" diye konuştu. İsrail'in kendilerine 7 Ekim'deki saldırı sırasında rehin alındıklarını ifade ettiği 90'dan fazla kadın ve çocuğun isimlerinin olduğu bir liste verdiğini anlatan Katar Başbakanı, İsrail'in Hamas'ın serbest bırakacağı daha fazla kadın ve çocuk olduğuna ilişkin 'kanıt olması' halinde geçici ateşkesi uzatmaya istekli olduğunu belirtti.

'ATEŞKES UZAMAZSA ÇATIŞMALAR TÜM BÖLGEYİ İSTİKRARSIZLAŞTIRABİLİR'

İslami Cihad örgütünün de rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile koordinasyon içinde olduğunu söyleyen Casim El Sani, geçici ateşkesin uzatılamaması halinde çatışmaların tüm bölgedeki istikrara zarar verme tehlikesi olduğunun altını çizdi. 

ABD'deki Joe Biden yönetiminin rehine müzakereleri sırasında 'yardımcı' olduğunu anlatan Katar Başbakanı Casim El Sani, "Ancak bizce ateşkes konusunda yapılacak çok daha fazla şey var" diye konuştu. İsrail-Hamas çatışmalarına 'diğer çatışmalar gibi yaklaşılması gerektiğini' söyleyen Casim El Sani, "Bu yıkım, ölüm ve yerinden edilmelerin ardından ateşkes çağrısı yapmak herkesin görevidir" ifadelerini kullandı.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI: 10 REHİNE DAHA BIRAKILIRSA ANLAŞMA 1 GÜN UZAR

Öte yandan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da CNN International'a verdiği röportajda, Hamas ile varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Ateşkesin uzatılma ihtimaline ilişkin konuşan Herzog, "Hamas tarafından sürekli ihlal edilen ancak yine de bölük pörçük uygulanan asıl anlaşmaya göre, 10 rehineyi daha serbest bırakırlarsa insani arada da bir günlük bir uzatma olur" ifadelerini kullandı.

'BU ÇÖZÜM, ÇEŞİTLİ ÇIKARLARI TEMSİL EDECEK'

Çatışmaların bitmesinin ardından Gazze'yi kimin yöneteceği ile ilgili de konuşan Herzog, 'yeterince etkili bir çeşit oluşum olacağını fakat bunun çeşitli çıkarları temsil edeceğini' söyledi. Vizyonun bu olduğunu anlatan Herzog, "Hepimizin Gazze'nin artık bir terör üssü olmadığından emin olacağımız bir çıkış olana kadar geçici bir süreç olmalı" dedi. 

İsrail'in savaş sonrası Gazze'de 'rolü' olacağını belirten Herzog, Biden gibi isimler tarafından da dile getirilen iki devletli çözüme de değindi. Gözden geçirilebilecek tüm seçenekleri bir kenara koymadığını anlatan Herzog, Biden'ın yorumlarına saygı duyduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Ancak şunu söylemeliyim ki gerçekliğe dürüstçe bakmalı ve şöyle demeliyiz: Bu çözüm, İsraillilerin ve elbette Filistinli komşularının iyiliğini ve barış içinde birlikte var olmalarını sağlayacak mı? Bu devletin Hamas tarafından bir gün ele geçirilebileceğine inanan bir İsrailli neden hemen bu çözüm için acele etsin". (DIŞ HABERLER)