Borrell: Gazze sadece Filistin yönetiminin kontrolünde olabilir

AB temsilcisi Borrell, çatışmalar bittikten sonra Gazze'nin Hamas'ın kontrolünde kalamayacağını söyledi. Biden'ın danışmanı McGurk ise rehineler bırakılırsa çatışmalara ara verilebileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail ve Filistin'deki temaslarının ardından bugün Bahreyn'de düzenlenen yıllık dışişleri ve güvenlik politikası konferansında konuştu. Borrell'in gündemin 43 gündür devam eden İsrail-Filistin çatışmaları ve Gazze'nin durumu da vardı.

Reuters'ın haberine göre, Borrell, burada yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'ne işaret ederek çatışmalar bittiğinde Gazze'nin yalnıza Filistin Yönetimi'nin kontrolünde olabileceğini söyledi. 

'GAZZE ARTIK HAMAS'IN KONTROLÜNDE OLAMAZ'

Josep Borrell, Bahreyn'deki Manama Dialogue konferansında konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: "Hamas, artık Gazze'yi kontrol edemez. O halde Gazze kimin kontrolüne olacak? Bence sadece biri bunu yapabilir: Filistin Yönetimi."

MCGURK: REHİNELER SERBEST KALIRSA ÇATIŞMALARA ARA VERİLECEK

Caption

Bahreyn'deki Manama Dialogue konferansında ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu Danışmanı Brett McGurk de konuşma yaptı. McGurk, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasının insani yardım sevkiyatında artışı ve Gazze'deki çatışmalarda önemli bir arayı beraberinde getirebileceğini söyledi. Brett McGurk, konferanstaki konuşmasında, "Rehineler serbest bırakılırsa, önemli bir değişim göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

BORELL, İSRAİL'İN ARDINDAN FİLİSTİN'İ ZİYARET ETTİ

Öte yandan, Borrell, 16 Kasım Perşembe günü İsrail'e yaptığı ziyaretin ardından dün de Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile bir araya geldi. 

Iştiyye, Borrell ile düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 'intikam ruhuyla toplu katliam' yaptığını ifade ederek acil ateşkes çağrısında bulundu ve bölgeye yardım ve ilaç ulaştırılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

'YILIN BAŞINDAN BU YANA BATI ŞERİA'DA 421 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ'

Iştiyye, "Gazze’de yaşanan şey intikam ruhuyla yapılan bir toplu katliamdır" ifadelerini kullanarak,  İsrail güçlerinin, Gazze’nin yanı sıra işgal altındaki Batı Şeria'da da yılın başından bu yana 421 Filistinliyi öldürdüğüne dikkati çekti.

Iştiyye, "Gazze'de durum trajik. Yiyecek yok, içecek yok, kan dökülmeye devam ediyor. Bizim talebimiz, uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesidir" diye konuştu. Iştiyye, Josep Borrell ile yaptıkları görüşmede kendisine, sorunun kaynağının İsrail’in 75 yıldır Filistin’de sürdürdüğü işgal olduğunu aktardığını kaydetti.

BORRELL: FİLİSTİN YÖNETİMİ GAZZE'YE DÖNMELİ

Borrell, burada yaptığı konuşmada, "Filistin halkı Gazze'den zorla yerinden edilemez; İsrail tarafından bir toprak değişimi ya da yeniden işgal veya Hamas için bir güvenli alan söz konusu olamaz" dedi. Borrell, "Belki uluslararası kamuoyunun desteğine ihtiyacınız olacak ama Filistin Yönetimi Gazze'ye dönmeli" ifadelerini kullandı.

Gazze, 1996-2006 döneminde Filistin Yönetimi’ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006 yılındaki seçimlerde, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın partisi Fetih’i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmıştı. Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık sonrasında 2007 yılında Gazze’de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti. (DIŞ HABERLER)