AB heyetinden Tahran'a ziyaret: 'Nükleer müzakerelere dönmeye hazırız'

AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası şefi Josep Borrell, Tahran'a yaptığı ziyarette ABD ve İran arasında yeniden nükleer müzakerelerin sürmesi için yapılan girişimleri desteklediğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Viyana nükleer müzakereleri kapsamında başkent Tahran'a giden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi. Abdullahiyan ile Borrell, Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

'EKONOMİK ÇIKARLAR ÖNCELİK'

Borrell ile olumlu ve kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Abdullahiyan, İran'ın talepleri hakkında derinlemesine ve ayrıntılı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. İran Dışişleri Bakanı "Borrell'e önümüzdeki günlerde müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğumuzu belirttik. Umuyoruz ki bu sefer Amerikan tarafı, müzakerelere giden yolda ve anlaşmanın son noktasına varılmasında gerçekçi ve adil adımlar atacaktır" dedi.

İran için önemli olanın 2015'te varılan anlaşmanın ekonomik faydası olduğunu belirten Abdullahiyan, “Bizim ekonomik çıkarımızı etkileyebilecek hiçbir konu hükumet tarafından kabul edilmeyecektir” dedi. İranlı Bakan yeniden başlayacak olan müzakere sürecindeki sorunları ve anlaşmazlıkları aşmaya çalıştıklarını ifade etti.

BORRELL: HEDEF GERİLİMİ AZALTMAK

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Borrell de Tahran'a yaptığı ziyaretin temel hedefinin müzakerelerin önündeki çıkmazı aşmak ve gerilimi azaltmak olduğunu söyledi. Borrell, İran nükleer müzakereleri olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) müzakerelerini rayına oturtmak için yeni bir fırsat yaratmayı hedeflediklerini de kaydetti.

Borrell, "Ziyaretimden sonra Viyana görüşmeleri başlayacak ve ekibim orada olacak. Bu çıkmazı kıracağız. Üç aylığına durduruldu ancak bugün görüşmelere devam edilmeli" dedi. Tahran'a dönüp İran-AB ilişkilerini tartışmaktan mutlu olacağını söyleyen Borrell, "Çünkü İran büyük bir pazar ve ekonomilerimiz birbirini tamamlayabilir" açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

İran, nükleer programı hakkında 2015'te BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi İngiltere, ABD, Çin, Fransa ve Rusya'nın yanı sıra Almanya ile anlaşma imzalamıştı. ABD, Donald Trump'ın başkanlığı döneminde 2018'de anlaşmadan ayrıldı. Joe Biden'ın başkanlığa gelmesinden sonra İran ile ABD'nin anlaşmaya dönmesi için müzakereler başladı.

İran ile nükleer anlaşmanın tarafları arasında Nisan 2021'de Viyana'da başlayan müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydedilse de İran'ın Devrim Muhafızları Ordusunun ABD'nin "yabancı terör örgütleri" listesinden çıkarılmasına ilişkin talebi başta olmak üzere çözüme kavuşamayan bazı meseleler nedeniyle görüşmeler çıkmaza girmişti. (DIŞ HABERLER)