45 bin araç garanti edilen Çanakkale Köprüsü'nden 6 bin araç geçti

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 45 bin araç garantisiyle açılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nden 6 bin aracın geçtiğini söyledi. Bakan, "Zamanı geldiğinde geçecektir" dedi.

Adil Karaismailoğlu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 10 gün önce açılan ve günlük 45 bin araç garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçen araç sayısını açıkladı.

Muhalefetin günlük 45 bin araç geçiş garantisinin Hazine’ye getireceği yük nedeniyle eleştirdiği köprüyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, "'Çanakkale Köprüsü'nden o kadar araç geçer mi?' diyorlar. Zamanı geldiğinde geçecektir. Dün 6 bin araç geçti" dedi.

Antalya Havalimanı Projesi Kamu-Özel İş Birliği İhalesi Kira Peşinatı Ödeme Töreni'nde konuşan Bakan Karaismailoğlu, "2002 yılından bugüne kadar 153 milyar avroluk bir yatırım yaptık. Bunun sadece yüzde 22'si kamu-özel iş birliğiyle, yüzde 78'ini kamu bütçesinden sağladık. 2053 yılına kadar söylediğim master plan çerçevesinde bütün planlamalarımızı yaptık ve bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Burada, şu an 28 bin 647 kilometreye çıkardığımız bölünmüş yol ağımızı 2035'te 36 bin kilometreye, 2053'te 38 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Geçiş garantilerinin tutturulamaması durumunda farkı devletin ödediğini ancak geçmesi halinde ek gelir elde ettiğini ifade eden Karaismailoğlu, "Bu sayede yapım sürecinde hiç para ödemediğimiz projelerden ek gelir elde ediyoruz" diye savundu.

'ÇELİĞİN, BETONUN PARASI BELLİ'

1915 Çanakkale Köprüsü’nde bir haftalık ücretsiz kullanım sonrası cumartesi itibariyle ücretlendirme de başladı. 200 lira olan geçiş ücretiyle ilgili de konuşan Bakan, "Somut bir şey getirin bize. Çanakkale Köprüsü'nde 177 bin ton çelik kullanıldı, çeliğin parası belli. 223 bin metreküp beton kullanıldı, onun parası belli. Denizin 45 metre altından 378 tane kazık çakıldı. Bunun da fiyatı üç aşağı beş yukarı belli. Hesaplayın getirin. Kalemler budur, karşılığı da budur. 'Çok pahalı yaptınız' desinler. Hiçbir somut şey yok. Sadece oturdukları yerden 'bu işi pahalı yaptınız...' Kesinlikle öyle değildir. Bizim yatırım bütçelerimizin, maliyetlerimizin tamamı yaklaşık olarak bakanlığımızdaki uzman arkadaşlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Bunlar açık bir ihale ve yarışma sonucunda gerçekleşiyor" dedi. (HABER MERKEZİ)