40 kuruluştan Yunanistan'a çağrı: Türkiye mülteciler için güvenli değil

Sınır Tanımayan Doktorlar da dahil 40 kuruluş, Türkiye'nin mültecileri için 'güvenli' olmadığını belirterek sığınma başvurularını kabul etmeyeceğini açıklayan Yunanistan'a tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sivil toplum kuruluşları (STK) ve insan hakları örgütleri, Türkiye üzerinden yapılan sığınma başvurularını kabul etmeyeceğini açıklayan Yunanistan'a tepki gösterdi. Türkiye'nin mültecileri için 'güvenli' olmadığını belirten Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Yunanistan ayağı dahil 40 kuruluş, 1951 Cenevre Sözleşmesi'ni coğrafi sınırlama ile imzalayan Türkiye'nin sadece Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerden gelen kişilere mülteci statüsü verdiğini hatırlattı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: 'ŞİDDET MAĞDURLARI KORUNMAYACAK'

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına da işaret edilen bildiride, 'Türkiye'de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarının korunmayacağı' aktarıldı. Bildiride, "Birçok rapor, son yıllarda Türkiye'ye gelen mültecilerin, savaş bölgeleri de dahil Suriye'ye geri gönderildiğini kaydetti" denildi.

'TEHLİKE OLUŞTURMUYOR'

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Göç Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Suriye, Somali, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan sığınmacıların Türkiye üzerinden gelmeleri halinde iltica başvurularının kabul edilmeyeceğini duyurmuştu. Bakanlık, "Din, milliyet, siyasi görüş veya bir topluluğa dahil olmaları Türkiye'de tehlikede teşkil etmiyor" ifadelerine yer vermiş, Türkiye'nin güvenli üçüncü ülke olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)