2022 Newrozu’nun startı verildi: Newroz’nun sloganı inancımızı yansıtıyor

2022 Newroz’u için çalışmalar Diyarbakır’da başladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Newroz’un sloganı kararlılığımızı inancımızı yansıtıyor. Bu Newroz kazanma zamanı şiarıyla kutlanacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2022  Newroz’u kutlamalarının startını vermek üzere Diyarbakır’da bir araya geldi. Açıklamaya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve TJA aktivisti Emel Temel, Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Partisi Bakur (KDP-Bakur), Azadî Partisi, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD) genel başkanları katıldı. Açıklama yapılan salonda 2022 Newroz’nun sloganı olan “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” pankartı asıldı.

Deklarasyonun Türkçesini PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Kürtçesini ise DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz okudu.

‘NEWROZ DİRENİŞ HALİNE GELDİ’

Zalimin zulmüne karşı isyan ateşinin yakılarak zaferle taçlandırdığı günün adı Newroz olduğunu belirten Kamaç, “Kürtler binlerce yıllık emek, bedel, kan, gözyaşıyla Newroz’u ulusal diriliş ve direniş günü haline getirmişlerdir. ‘Kürtler Newrozlaşmış, Newroz da halklaşmıştır.’ Newroz Kürt halkının varlığının özgür, demokratik yaşama iradesinin ifadesidir. Demirci Kawa tarafından yakılan direniş ateşinin sıcaklığı ve aydınlığı bugün Çağdaş Kawalar tarafından Kürdistan halkına ve tüm insanlığa taşınmaktadır. Kawa’nın zulme karşı başkaldırısıyla, elde ettiği zaferin halkımızın bilincinde yer etmesiyle Newroz, her yıl daha kararlı ve coşkuyla bayram olarak kutlanan bir gün olmuştur. Doğanın yeniden uyanışıyla birlikte Newroz, Kürt halkı için ‘Özgürlük benim kimliğimdir’ haykırışına dönüştü. Bu tarihsel bilinçle, zincirli bir coğrafyanın kan ve barut kokan bu güzelim topraklarında yeni bir Newroz’a merhaba diyoruz” dedi.

‘TARİHİ BİR SÜREÇTE YAŞIYORUZ’

“2022 Newrozu’nu, faşizmin ve sömürgeciliğin bizleri koyu karanlığına hapsetmeye çalıştığı bir dönemde karşıladı” diyen Kamaç, şunları söyledi: “Dünyada, Ortadoğu’da ve Kürdistan’da zulüm ve baskılar tırmanıyor. Bunun karşısında direnişin de tüm ihtişamıyla yaşandığı tarihi bir süreci de yaşıyoruz. Kapitalizm, yaşadığı derin kriz ve kaostan çıkışını yeni savaşlar üreterek aşmaya çalışıyor. Afganistan, Irak, Suriye, Libya üzerinden yaşanan uzatmalı vekâlet savaşları, Ukrayna’da tarafların doğrudan savaşıyla hegemonya mücadelesi yeni bir boyut kazandı. Savaş halkların yıkımıdır ve ‘savaşa hayır’ diyerek halkları kendi devletlerinin savaş siyasetine karşı barış barikatını örmeye çağırıyoruz. Çözüm; savaşın hızla sonlandırılması ve Ukrayna’nın Batı ile Rusya arasında tarafsız barış köprüsü olabilmesidir.”

‘SONUCU BELİRLİRLEYENLER DİRENENLER OLACAK’

"AKP-MHP iktidar bloğunu özel savaş politikaları ile Kürt halkının kazanımlarına karşı içerde ve dışarıda yürüttüğü topyekun savaş, derin ekonomik kriz ve toplumun siyasi kutuplaşmasına yol açtı" diyen Kamaç, “Ülkenin tüm olanakları savaşa seferber edilmiş ve bu savaşın ağır yükü halkların, kadınların, emekçilerin, işçilerin sırtına yüklenerek toplum açlığa mahkûm edilmiştir. Yaşadığı iflas ve yenilgiyi örtmek için kumpas davalarla HDP’yi kapatmak ve genelde örgütlü Kürt demokratik siyasetini etkisiz kılmayı hedefleyerek kendi siyasi ömrünü uzatmak istemektedir. Ancak sonucu belirleyen her zaman olduğu gibi yine direnenler olacaktır. Kesintisiz süren saldırılara karşı amansız direnen Kürt halkı ve dostları, saldırıları boşa çıkarmıştır, çıkaracaktır” şeklinde konuştu.

‘NEWROZ’U COŞKUYLA KUTLAMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

2022 Newroz’unu özgürlük ve zafer Newroz’u olarak kutlayacaklarını belirten Kamaç, “Tüm halkımızı Newroz ateşi etrafında kenetlenmeye, coşkumuzu, öfkemizi, isyanımızı büyüterek özgürlük taleplerimizi haykırmaya ve bulundukları her yerde Newroz’u kutlamaya davet ediyoruz. 8 Mart’ta açığa çıkan kadın direniş ruhunu Newroz’da özgürlük ruhuyla büyüterek zafere ulaştırmak için herkesi alanlara akmaya, Newroz’u coşkuyla kutlamaya çağırıyoruz. Tarihsel özgürlük ve zafer Newrozu Kürtlere, Kürdistanlılara ve tüm halklara kutlu olsun. Yaşasın Kürt halkının Diriliş ve Direniş bayramı Newroz. Newroz pîroz be” dedi.

SANCAR: ŞİMDİ KAZANMA VAKTİDİR

Açıklamada söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, şunları söyledi: “2022 yılının bir final yılı olacağını aylardır söylüyoruz. Bu final, özgürlük mücadelesiyle, demokrasi arayışıyla, zulüm ve zorbalık arasındaki mücadelenin finali olacaktır. Mevcut iktidarın sitemin mirasını en ileri noktaya taşıdığı inkar, imha, baskı, sömürü, talan rejimini yürüttüğünü hepimiz biliyoruz. Kürt halkına karşı inkar ve imha siyaseti bütün emekçilere, yoksullara karşı da sömürü, talan, rant baskı politikası gütmektedir. İşte bu iki çizgi arasındaki mücadelede 2022 yılı belirleyici olacaktır. Bu bilinçle Newrozu kutlamaya hazırlanıyoruz. Newroz’un sloganı kararlılığımızı inancımızı yansıtıyor. Bu Newroz kazanma zamanı şiarıyla kutlanacak. Dem dema serkeftinê ye. Şimdi kazanma vaktidir. Ama kazanma durup dururken gerçekleşmez. Mücadeleyi yükseltmeyi gerektirir. Mücadelenin yükselmesi, birliği güçlendirmekten geçer. En başka Kürt halkının birliği, Kürdistani ittifakın çalışmaları temelinde gerçekleşmekte olan birliği daha da ileriye taşınmaya ihtiyaç var. Buradan çıkaracağımız güçlü iradeyi Türkiye’nin tamamına en başta Kürt halkın özgürlük ve demokrasi kapılarını sonuna kadar açacağının farkındayız.”

‘HDP, DEMOKRASİYİ VAAT EDEN TEK YOLDUR’

İradeyi ve ortak mücadeleyi en geniş demokrasi ittifakı çerçevesinde yürütmek HDP’nin temel politikası olduğunu ifade eden Sancar, “Bu politika; Kürtlere özgürlük, bütün Türkiye’ye demokrasi vaat eden tek yoldur. Buradan bu krizlerden bu zulüm inkar imha anlayışından kurtuluşun başka yolu yoktur. Buradan çıkışın, bu krizlerden, bu zulüm ve inkar anlayışından kurtuluşun başka yolu yoktur. Öte yandan bu iktidarı ayakta tutan en temel politika savaş politikasıdır. İçeride Kürtlere karşı güvenlikçi anlayışa dayalı savaş uygulamaları. Bölgede Ortadoğu’da, Suriye’de ve diğer yerlerde işgal uygulamaları bu iktidarın kendisini devam ettirmek için dayandığı temel sütundur. Bu iktidara karşı çıkışta en önemli hedef, savaşa karşı ortak tutum oluşturmaktır. Geniş bir savaş karşıtı koalisyon kurmaktır. Şimdi savaşın Ukrayna üzerinden daha da yayılması tehlikesi gündemdedir. Barış, her zamankinden daha acil ve yakıcı talep haline gelmiştir. Barış ancak halkların özgür ve eşit birlikteliği, halkların özgür iradesine saygı, halkları eşit kabul eden bir anlayış temelinde kurulabilir.

Adalet, eşitlik, özgürlük olmadan hiçbir yere ülkeye ve bölgeye barışın gelemeyeceğini biliyoruz. İşte bu ittifak ve buradan çıkacak güçlü iradenin Türkiye demokrasi güçleriyle buluşması aynı zamanda büyük barış koalisyonuna da zemin sunacaktır. Bu koalisyon adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi temelinde kurulacaktır. 2022 yılı Newrozu bu yolu yakılacak büyük ateşlerle, meydanlardaki coşkulu kalabalıklarla sonuna kadar açacaktır. 2022 Newroz ateşi barışa, demokrasiye, özgürlüğe, gidecek yolu aydınlatacak güçlü bir ateş olmalıdır, olacaktır da. Şimdiden meydanları doldurmaya ve Newroz ateşini en gür şekilde yakmaya hazırlanalım. Meydanları dolduralım, Newroız ateşi etrafında kenetlenelim, Kürt halkının özgürlük ve onur mücadelesinin sembolü olan bu tarihi, 2022 yılında önemli bir dönemeç haline getirelim Türkiye’de demokrasi içinde bu büyük bir imkan sunacaktır” dedi.

ÇİFTYÜREK: ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK HEPİNİZİN SORUNUDUR

Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, ise “2022 Newrozu Ortadoğu halkları ve Kürt halkına kutlu olsun. 2022 Newrozu’nda Kürt dilinin resmi dil ve eğitim dili olması talebi yükseltilmelidir. Bu deklarasyonla bir adım attık. Öcalan’ın özgürlüğü şimdiye kadar HDP ve DBP tarafından talep ediliyordu. Kürdistan İttifak Çalışması da Öcalan’ın özgürlüğünü savunuyor. Öcalan’ın özgürlüğünün savunması, hepimizin sorunudur” şeklinde konuştu.

AŞİTİ: KENDİ İNANÇLARIMIZA DÖNELİM

Halkların 2022 Newrozu’nu kutlayan  Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, “Direniş tek bir halatla olur. Newroz özgürlüğün sembolüdür. Kendi inançlarımıza dönelim. İbadet, namaz ve oruçtan ibaret değil. Aynı zamanda halkının yaşadığı zorluklara karşı birlikte direnmektir” dedi.

TEMEL: KÜRT KADINI DİRENİŞLE CEVAP VERDİ

TJA adına açıklamada konuşan Emel Temel, kadınların baskılara karşı direniş yükselttiği bir dönem olduğunun ifade ederek şunları söyledi: “Kürt kadınları için bahar 8 Mart’ta başladı. Kadınlar alanlarda baskılara karşı direnişle cevap verdi. Özgürlük ve demokrasi taleplerini dile getirdi. Bu taleple 2022 Newrozu’nu karşılıyoruz. Newroz Kürtlerin, kadınların birliğidir. Bu ruhla Newroz’a gidiyoruz. Kadınlar birlik ruhuyla Newroz ateşini yakmalı. 8 Mart ruhuyla bu Newroz’u özgürlük Newroz’u yapacağız. 21’inci yüzyıl kadınların, Kürtlerin yüzyılı olacaktır.”

ASKAR: NEWROZ TARİHİ BİR GÜN

Devrimci Demokratik Kürt Derneği Genel Başkanı Mehmet Veysi Askar ise konuşmasında Newroz’un tarihi bir gün olduğuna vurgu yaparak “Böyle tarihi günlerde halkımızın, demokratik kitle örgütlerinin taleplerini yüksek sesle haykırmalı. Taleplerimiz, deklarasyonun içerisinde yer aldığı gibi Kürt halkının anadilinin resmen eğitim dili olarak tanımlanması, Kürtçenin ikinci resmi dil olarak anayasada yer almasıdır. Bu talepler yüksek sesle dillendirildiği zaman, bunu dillendirmenin yanında, dünya kamuoyu tarafından iyi anlaşılması gerekiyor. Bunun için halkımız Newroz meydanlarına kitlesel olarak katılmalı. Newroz özgürlüğe vesile olsun” dedi.

BAYINDIR: 2022 YILI KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜK YILI YAPACAĞIZ

Son olarak acımadan söz alan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, “Halkımıza kış yaşatmak isteyenlere karşı halkımız baharı getirdi. 2022 Newrozu’nu da bu ruhla karşılıyoruz. Tarihi fırsatlar bizi bekliyor. Halkımız, dostlarımızla el ele, omuz omuza vereceğiz, 2022 Newrozu’nu Kürt halkının özgürlük yüzyılı yapacağız. Bu nedenle zaman Kürtlerin özgürlük ve kazanma zamanıdır” dedi.