20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali iptal edildi

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, Tunceli Valiliği’nin aldığı yasak kararları nedeniyle etkinliklerin yapılamaz hale geldiğini belirterek festivali iptal etti. 

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DERSİM - 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, bu yıl da Tertip Komitesi tarafından Tunceli Valiliği'nin yasaklamalarına tepki olarak merkezde iptal edildi. DEDEF Genel Başkanı Özkan Tatar, Ovacık, Pertek ve Hozat ilçelerinde yapılacak festivallerin de iptal edilmesine yönelik çağrı yaptı. CHP’li belediyelerden henüz bir açıklama yapılmadı.

Bugün saat 12.30'da Sanat Sokağı'nda bir araya gelen Tertip Komitesi, sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşte HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, DEDED Genel Başkanı Özkan Tacar da yer aldı.

TERTİP KOMİTESİ: TOPYEKÛN BİR YASAKLAMA KARARININ VALİLİK TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR

Tertip Komitesi adına açıklama yapan Orhan Çelebi, valiliğin müzik gruplarını yasaklama, stadyumu tahsis etmeme, barınma için dışarıdan gelenlere pansiyonları kapatma ve yürüyüşü engelleme kararına ilişkin, "Bu karar Dersim ilinin terörize edilmesi, yasaklı iller arasına alındığı ve bu ilde yaşayan binlerce halkın potansiyel suçlu ilan edildiği anlamına gelmektedir. Mülki idare amirliği bu yasaklara paralel olarak özelikle son haftalarda şehrimizi OHAL uygulamaları sahasına çevirmiştir. Türkiye’nin hiçbir ilinde görülmeyen uygulama Dersim il-ilçe giriş çıkışlarında onlarca arama –kontrol noktaları oluşturulmuş, bu durum insanların seyahat özgürlüğünü kısıtladığı gibi 90’lı yılları aratmayan baskı ve sindirme politikalarını tekrar hayata geçirildiğini göstermiştir. Bugün itibarıyla festivalimize dönük engelleme ve şehirdeki uygulamalar göz önüne alındığında topyekûn bir yasaklama kararının valilik tarafından hayata geçirildiği görülmektedir" ifadelerini kullandı.

MAÇOĞLU: BİZLER ÖNÜMÜZE KONAN BİR FESTİVAL PROGRAMINI KABUL ETMEYİZ

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise son bir haftada valilik makamıyla görüşmelerin hızlanması konusunda adım attıklarını ancak kapıların kendilerine kapatıldığını belirterek, "20 yıla yakın süreç içerisinde bütün pansiyonlar, stadyumlar açık iken, yürüyüşlere izin veriliyorken bugün kapatılması aslında festivalin yasaklanması anlamına gelmektedir. 2 aya yakındır bu festivalin olması için çok emek harcandı. Ama gel gör ki bunların hepsi cezalandırıldı. Festivali yasaklamakla o şehre hizmet edilmediğini herkes biliyor. Dersim halkı bunu çok iyi anlıyor" dedi.

Bu zamana kadar hiç bu kadar baskıyla karşı karşıya kalmadıklarını belirten Maçoğlu, "Şimdi ilçelerde, ilde birçok program iptal edildi diye lanse ediliyor. Bizler yasaklandı olarak görüyoruz. Kesinlikle bir iptal söz konusu değildir. İnsanları sokakta tutarak, uzun kuyruklarla aramalar yaparak yasaklandı. Bu şehirde yıllarca festivaller, şenlikler oldu. Hiç bu kadar baskılanmamıştık. Demokratik kitle örgütleriyle birlikte bu tür festivaller halkın istekleri doğrultusunda yapılır. Bizler önümüze konan bir festival programını kabul etmeyiz. Dersim halkı bunu çok iyi biliyor" ifadelerini kullandı.

AYŞE ACAR BAŞARAN: FESTİVALİNİN YASAKLANMASI AK PARTİ-MHP REJİMİNİN EN SON FOTOĞRAFIDIR

Maçoğlu’nun ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Parti-MHP ittifakının uzun bir dönemdir inançlara, kimliklere, halka, kadınlara ve doğaya düşman bir politika gerçekleştirdiğini söyleyerek bugün festivalinin yasaklanmasının da “AKP-MHP rejiminin en son göstergesi, görüntüsü, fotoğrafı” olduğunu söyledi: “AKP-MHP ittifakı bu düşman politikasını uygularken her defasında türlü bahaneler, türlü gerekçelerle karşımıza çıkıyor. Güvenlik gerekçesi ya da en kolay uyguladıkları terörize etme yöntemi. Terörle mücadele adı altında, güvenlik gerekçesi adı altında uzun bir süredir halka, kadınlara, inançlara, kimliklere çok net bir biçimde düşman politikası uygulanıyor. Bugün Dersim’de uygulanan da budur. Dersim halkı doğasına sahip çıkmasın istiyorlar. Çünkü Dersim coğrafyasının üzerinde bir rant politikaları var."

DEDEF’TEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI: BİZİ BÖLMELERİNE MÜSAADE ETMEYELİM

Dersim Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tatar da ilçe belediyelerine ve ilçe halklarına seslenerek dayanışma çağrısında bulundu. Tatar, "Merkezdeki bir yasağa karşı siz de bizimle omuz omuza durun. Bu yasağın karşısında birlikte duralım. Bizi bölmelerine, parçalamalarına müsaade etmeyelim. Onlarca gündür diyalog yolunu kapatan bu zihniyete karşı hep beraber sesimizi yükseltelim” diye konuştu.

İLÇELERDE FESTİVAL YAPILACAK: YASAKÇI ZİHNİYETİN İŞİNE GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

CHP'li Hozat, Pertek ve Ovacık Belediye Başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, "Bugün alınan iptal kararını doğru bulmuyoruz" denildi. Tertip komitesinde olmalarına karşın ilçe belediyelerinin alınan iptal kararına dahil edilmediği belirtilen açıklamada, "Sanatçılarımıza yönelik baskıların arttığı, pikniklerimizin yasaklandığı, coğrafyamızın maden ve benzeri talan projeleri ile yağmalanmaya çalışıldığı bir dönemde festivali iptal etmenin bugüne kadarki hafızaya uymadığını ve yasakçı zihniyetin işine geleceğini düşünüyoruz" ifadeleri kullanılırken, ilçelerdeki festival programının planlanan şekilde gerçekleşeceği duyuruldu.