YAZARLAR

Hak ihlali mi dediniz? Cazip fiyata konuta ne dersiniz!

Yaşama hakkı, siyaset yapma hakkı, düşünce özgürlüğü gibi birçok alanda hak ihlallerini sırlamama neden ise elektronik postama düşen bir açıklama. Açıklama Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu’nun. Başlık, bir konut satış firmasının reklamı gibi.

Yine fırtına gibi geçen bir haftanın sonuna geldik. Bir tarafta 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumu tartışmaları, diğer tarafta ardı arkası kesilmeyen insan hakları ihlalleriyle ilgili haberler.

“Sadece bu hafta neler yaşandı” diye sıralasam ona yakın başlık var. Nusaybin’de 15 gündür “abluka”da bulunan Koruköy’de neler yaşandığı bilinmiyor. Meclis gündemine de taşınan olayda köylülerin baskı altında tutulduğu işkenceye maruz kaldığı iddiaları var.

OHAL Kararnameleri ile yapılan on binlerce ihracın yarattığı mağduriyet de gündemden düşmüyor. Başbakan Binali Yıldırım da “kurunun yanında yaşın da yanabildiğini” söyleyerek sorun olduğunu kabul etti. Ama o itirazların yapılacağı Komisyon’un kurulma sürecinde hala mesafe alınamadı.

Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle yapılan gözaltı ve tutuklamalara bu hafta da yenileri eklendi. Tutuklanan piyanist Dengin Ceyhan bunların içinde en öne çıkan isimdi. Ama başkaları da oldu.

Müjdat Gezen Sanat Merkezinin kundaklanması, gözaltına alınan saldırganın hemen serbest bırakılması da ayrı bir tartışma konusu.

Bütün bunlara çözüm üretmesi gereken siyasetçilerin bir kısmı da farklı durumda değil. Ana muhalefet partisi CHP’nin sözcüsü Selin Sayek Böke canlı yayında tehdit edildi. Daha 20 gün önce örnek bir kararla tahliye edilen HDP Milletvekili İdris Baluken bu kez taburcu olduğu hastanenin önünde gözaltına alınarak yeniden tutuklandı. Aynı partinin tutuklu Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü.

Yaşama hakkı, siyaset yapma hakkı, düşünce özgürlüğü gibi birçok alanda hak ihlallerini bu şekilde sırlamama neden ise elektronik postama düşen bir açıklama.

Açıklama Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu’nun. Başlık, bir konut satış firmasının reklamı gibi. Yeneroğlu, “Yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye’den gayrimenkul alabilmeleri için çok cazip fırsat” diyor açıklamasında.

Yeneroğlu’nun çağrısının nedeni Meclis’te daha yeni kabul edilmiş, daha Cumhurbaşkanlığına gitmemiş ve daha da önemlisi Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için yürürlüğe de girmemiş bir düzenlemeyle ilgili.

Düzenleme çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarına Türkiye’de gayrimenkul alırken yüzde 18’lik KDV’yi kaldırıyor.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı da işte bu düzenleme için yurt dışında yaşayan vatandaşlara çağrı yapıyor.

Bu düzenleme ve açıklama, kriz işaretleri veren ekonomide çarkların dönmesi için, referandum öncesi yurt dışı oyları yönlendirmek için elbette fayda sağlayabilir. AK Parti içinde bu düzenlemeyi hakkıyla anlatabilecek onlarca milletvekili de var. Ama İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanının ele alacağı, üzerine açıklama yapacağı, çağrı yapacağı iş bu iş mi olmalı? Hele de bu kadar hak ihlali iddiası varken.