YAZARLAR

Tecavüzü pankartla meşrulaştırmak

Tribünde "Çocuklar ölmesin maça da gelsin" demek yasak ancak tecavüzü meşrulaştıran dil içeren "17 yıldır illegal, bundan sonra legal 18+" yazılı pankart açmak serbest.

Guardiola dönemi Barcelona'daki tiki taka oyununun pas hızı, Türkiye'de gündemin değişme hızının yanında yavaş kalıyor artık. Yine de geçen haftanın ana tartışması "mağdurun tecavüzcüsüyle evlendirilmesi" yasa tasarısıydı. Şu anda konu ne ben kaçırdım. Fakat 'tecavüz yasası'nın birkaç yansımasını unutacağımız anlamına gelmiyor. Ve ne yazık ki, bu konunun konuşulması bile hangi düşünsel çağda yaşayanlarca yönetildiğimizin de en acı gerçeği.

KIVRAK ZEKA İLE ELEŞTİRİ

Malum yasa tasarısı tartışması sıcakken futbolcuların verdiği tepkileri övmüştüm. Yazımın yayınlandığı gün de Kocaelispor Futbol Takımı, Kızılcabölükspor maçına 19 Kasım günü sahaya "Çocukların da Hakları Var" pankartıyla çıktı. Onları es geçmek istemedim. Herkes pankartın mevcut gündemi eleştirme niyetiyle açılmış olduğunu düşündü. Bu mümkün elbette, ancak aynı gün, yani 19 Kasım Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü ve 20 Kasım da Dünya Çocuk Hakları Günü idi. Belki güncel siyasi konuyu da eleştirmek istiyordu Kocaelispor. Bunu da evrensel olarak kutlanan günlere olan hassasiyetlerini göstererek yaptılar. Kıvrak zekaları ve duyarlılıklarından dolayı tebriği hak ediyorlar. Üstelik müjdemi de isterim! Bu pankartından dolayı herhangi bir ceza almadı Kocaelispor! Galiba sahaya çıkacağın pankart için izin alınca ceza alınmıyor. Aynı Sakaryaspor gibi!

Geçen pazar günü de derbi oynandı. Köln'de Türk işletmeleri dışında herhangi bir spor barda yayınlanmayan Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki dünya derbisi! İşte o derbide tribünlerde açılan bir pankart çok çirkindi. 'Until The Grave' (UTG - Mezara Kadar) isimli Fenerbahçe Taraftar Grubu, Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 17 yıldır yenemiyor oluşunu, Fenerbahçe'nin Galatasaray'a 17 yıldır yenilmemesini, maço bir dille yorumlayarak, Fenerbahçe'nin Galatasaray'ın 17 yıldır ırzına geçtiği imasına dönüştüren bir pankart açtı. El emeği göz nuru(!) pankartlarında, "17 yıldır illegal, bundan sonra legal 18+" yazıyordu. Böyle bir şeye el emeği göz nuru derken ben utanıyorum. Ancak pankartlar uzun saatler süren emeklerle ellerle alın teriyle hazırlanır. Böylesine çirkin bir imaya sahip pankart için birilerinin ter akıtmış olması enerji israfı. Bunu hazırlarken hiç mi utanmadılar acaba diye düşünmeden edemiyor olsam da kafamdan bu düşünceyi atmam için gerekli açıklamayı yaptı 'Until The Grave' taraftar grubu kendi twitter hesabından*. Uzun uzadıya yazmayacağım ancak birkaç alıntı yapacağım: "Kadıköy'de yenilmezliğimize vurgu yapan..." , "... mevcut siyasi konularla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır..." , "Amacını aşan bu pankart nedeniyle...", "... sahip olduğu tüm duyarlılığı ve sorumluluk bilincini sonuna kadar taşıdığımızı..."

YOK HÜKMÜNDE ÖZÜR METNİ

Açıklamayla, açılan pankartın içeriği de niyeti de birbirini tutmuyor, açıklama da hiç inandırıcı durmuyor. Öncelikle bu pankartın güncel siyasi tartışmanın 'tecavüz yasası' olduğu günlerde açılması hiç mi hiç önemli değil. O yüzden taraftar grubunun pankartın mevcut siyasi konuyla ilgisinin olmamasına dair yazılan cümlelerinin hiçbir anlamı yok. Çünkü bu yasa tartışılsa da tartışılmasa da, açılan pankart ile Fenerbahçe'nin Galatasaray'ın 17 yıldır ırzına geçtiği ve 17 yıldır bunun yasadışı olarak yapıldığı, artık 18. yıla girildiğine göre olayın artık yasallaştığı, mesajı verildiği ortada. Pankartlarını da amacını aşan pankart olarak nitelemeleri oldukça gülünç. Bence bu pankart hiç de amacını aşmamış! Direkt amaca hizmet ediyor! Bu pankartın amacı yukarıda yazdığım manayı vermekten başka bir şeyse lütfen beni aydınlatsın UTG Taraftar grubu. Açıklamayı bitirirken de sahip olduğu tüm duyarlılıktan bahsetmiş grup ama gerçekten çok duyarlı olsaydı bu taraftar grubu o çirkin pankartı hazırlamaya elleri varmazdı! Şu an hepsinin bu pankartı hazırlayan elleri, taciz ve tecavüz dilini meşrulaştırmaları ve toplumsallaştırmaları nedeniyle, en az taciz edenin elleri kadar kirli konumda. Yaptıkları özür açıklamasının değersizliğini güncel siyasi söylemle özetleyeyim. Bu grubun yazdığı özür metni yok hükmündedir!

PANKARTLARDA ÇİFTE STANDART 

Bu taraftar grubuna ceza veren henüz görmedim, duymadım. Fenerbahçe Kulübü bu konuda harekete geçip çirkin pankartı açanların kartlarını geçici olarak iptal eder mi bilemiyorum. Ancak tribünlerde "spor ahlakına aykırı, aşağılayıcı,cinsiyet ayrımcılığına yönelik söz sarf edilemez, bu mahiyette afiş veya pankart açılamaz" (Bknz. Spor Toto Süper Lig 2016-2017 Sezonu Statüsü Madde 8 Tribün Düzenlemesi) diyen TFF'nin bu maddede yazanı uygulaması mecburidir. Bu pankartın stadyum içine nasıl alındığı konusunda da açıklama yapması gerekiyor. Aynı şekilde İzmir merkezli Taraftar Hakları Derneği'nin verdiği bilgiye göre, Göztepe taraftarının maça sokmak istediği Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin ve sözünün yer aldığı pankartın neden içeriye alınmadığının da gerekli kurumlarca açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Amedsportif taraftarlarının "Çocuklar ölmesin maça da gelsin" tezahüratı nedeniyle mahkemelik olduğu futbol ortamında yine çok şey istiyorum ve yine benim isteklerim yok hükmünde kalıyor.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.