Pir: Yetkililere ulaşamıyoruz

İşkence iddialarını araştırmak için Koruköyü’ne gitmek isteyen heyetlerin geçişleri engellendi. Heyet içerisinde yer alan HDP'li Ziya Pir 'Yetkililere ulaşamıyoruz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköyü’nde 10 gün önce ilan edilen sokağa çıkması devam ediyor. Köylülerin öldürüldüğü, işkence gördüğü ve gözaltına alındığı yönündeki iddialar üzerine Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından oluşturulan heyet Koruköyü’ne gitmek üzere yola çıktı. Ancak heyetin geçişine izin verilmedi.

Heyette yar alan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, heyetin 3 gündür incelemelerde bulunmak üzere köye girmeye çalıştığını hatırlatarak, her defasında karşılarına asker engelinin çıktığını söyledi. Sabah saatlerinden bu yana bekletildiklerini aktaran Pir, 'Mardin Valisi ve Nusaybin Kaymakamı’na ulaşamadıklarını' ifade etti. “Telefonlarımıza çıkmıyorlar, randevu taleplerimize cevap vermiyorlar” diye konuşan Pir, "Başbakana ve İçişleri Bakanına ulaşmaya çalışıyoruz. Köye girişleriyle ilgili olumlu bir cevap alıncaya kadar taleplerimizde ısrarcı olacağız" dedi.

'KÖYDEN İKİ CENAZE ARACI ÇIKTI'

Köye 15 kilometre mesafede bekleyişlerini sürdürdüklerini belirten Pir, bu sırada köyden iki cenaze aracı ile bir ambulansın çıktığı bilgisini de verdi. Pir, şunları söyledi: “Bekleyişimiz sürerken köye bir cenaze aracı ile bir ambulans gitti. Bir süre sonra köyden iki cenaze aracı ile ambulans köyden çıktı. Cenaze araçlarından biri, muhtemelen daha önce köyde bulunuyordu. Araçların içinde ne olduğunu bilmiyoruz.”

'BİZİ DE ABLUKA ALTINA ALIYORLAR'

Köylülerin cezalandırıldığını belirten Ziya Pir, askerlerle aralarında geçen konuşmayı ise şöyle aktardı: “Askerler bize, ‘Köyde iki terörist öldürüldü’ dedi. Öyle olsa bile ablukanın bu kadar uzun sürmemesi gerekiyor. Bir gün çatışma çıktı, bir günde köyde aramalar yapıldı diyelim. Ama abluka 10 gündür sürüyor. Köyde hastalar, çocuklar var. Bütün köyü cezalandırmak için ablukanın sürdüğünü düşünüyoruz.” Askerin barikat kurduğu, kendilerinin beklediği yere çok sayıda askerin sevk edildiğini aktaran Ziya Pir, “Zaten zırhlı araçlar ile bir TOMA vardı barikatın olduğu yerde. Şimdi bir grup asker ile bir TOMA daha geldi. Bizi de ablukaya alıyorlar. Heyete bir müdahale hazırlığı içinde olduklarını görüyoruz” dedi.

'Koruköy ile iletişimimiz kesildi''Koruköy ile iletişimimiz kesildi'