'Koruköy ile iletişimimiz kesildi'

İHD ve HDP heyetlerinin Koruköy'üne geçişlerine izin verilmedi. HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, 'köylülerle iletişim kesildi' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İHD ve Diyarbakır Baro yöneticilerinden oluşan bir heyet sivil ölümleri ve işkence iddialarını araştırmak üzere Koruköyü'ne gitti. Heyetlerin geçişine izin verilmedi. HDP'li Erol Dora 'köylülerle iletişimimiz kesildi' dedi.

'ERKEKLER GÖZETİM ALTINDA TUTULUYOR'

Evrensel'de yer alan habere göre, operasyon olduğu gerekçesiyle köye girişine izin verilmeyen heyet içerisinde yer alan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin valisine ulaşma çabalarının da sonuçsuz kaldığını söyledi. Köye gitmeye çalıştıklarını aktaran Dora, “Şu an Nusaybin’de bulunan Koruköylüler köydeki yakınlarıyla iletişimlerinin tamamen kesildiğini söyledi. Köyde bulunan bütün erkeklerin toplanıp gözetim altında tutulduğuna dair  bilgilerde var. Köyde kalan yaşlı kadınlar var, onlarında evden çıkmasına izin verilmiyor. 2 kişinin yaralı olarak hastaneye kaldırıldığına dair duyumlar aldık” dedi.

'KÖYLÜLER HİZMETE ZORLANIYOR'

Dora, “Asker ve polisin  köylüleri kendilerine yemek, çay ve hizmet için zorladığını öğrendik. Köyde yaşayanların temel insani ihtiyaçlarını karşılamalarına izin verilmediğini, pencereden dışarı bakmalarına dahi izin verilmediğini aktaranlar var. Yaşananların doğruluğunu sormak için aradığımız bütün devlet yetkilileri bu girişimimizi cevapsız bıraktı. Köyde yaşayan insanların yaşamından kaygı duyuyoruz. Köyden sağlıklı bilgi alıncaya kadar çabamız devam edecek. Yaşanacak olası bir katliama dur demek için insan hakları derneklerine, sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan ise köye girme çabalarının devam ettiğini belirterek, “Köye 15 km kala durdurulduk. Kaygılarımızı aktarmamıza rağmen geçişimize izin verilmedi. Hasta yakınıyla beraber köyden çıkmayı başarabilmiş bir yurttaşla görüşmemiz oldu. Çıkarken kayıp olan bir kadının olduğunu ve öldürüldüğünden şüphe ettiğini söyledi. Köyde yaşayan erkeklerin çoğunun gözaltında olduğunu ve nereye götürüldüklerini bilmediğini, yanı sıra köyde kalanlara ise ağır işkence yapıldığını ifade etti. Sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğrafta yer alan kişilerin sivil olduğunu ve Koruköy’de yaşadığını anlattı” dedi.

İHD ve DİYARBAKIR KORUKÖY'E GİTTİ

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy köyünde meydana geldiği iddia edilen insan hakları ihlallerini yerinde incelemek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Diyarbakır Barosu tarafından heyet oluşturuldu. İHD Genel Başkan Yardımcıları Raci Bilici ve Gülseren Yoleri, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Avukat Hediye Saltan, Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Avukat Vedat Şeker ve Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Sorumlusu Avukat Serhat Eren’den oluşan heyet, girişlere kapatılan bölgede incelemelerde bulunmak amacıyla girişimlerde bulunacak.

BİLİCİ: VAHİM İDDİALAR VAR

Mardin Valisi, Nusaybin Kaymakamı ve Cumhuriyet Savcısı ile görüşmek üzere randevu talebinde bulunduklarını belirten Raci Bilici, yetkililerden olumlu cevap alamadıklarını ifade etti. Bilici, “Kaymakam’ın mazereti varmış, Savcı 3 gün sonra ancak görüşebileceğini bildirdi, Mardin Valisi ise henüz dönmedi bize” dedi. Nusaybin’de köylülerle görüşme fırsatı bulduklarını dile getiren Bilici, görüşmeden edindikleri bilgileri de aktardı. Bilici, “Bizim görüştüğümüz köylüler, köye giriş çıkışlar yasaklandıktan 2-3 gün sonra ayrılmışlar köyden. Sosyal medyada yer alan vahim iddiaları tekrarladılar. Yetkililerle görüşemedik, ama köye doğru yola çıkıyoruz” dedi.