Hawking uyarmıştı: Robotlar tekin değil!

Facebook kullandığı yapay zekaların kendi dillerini kurduğunu duyurdu. Bu haberin ardından Hawking'in uyarıları tekrar gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Facebook'un kullandığı yapay zekaların kendi dilini geliştirdiği yolundaki haberler ünlü fizikçi Stephen Hawking'in yapay zekanın bir gün insanlar için tehdit oluşturabileceği şeklindeki uyarılarını hatırlattı. Stephen Hawking yakın zamanda da dünyalıları başka gezegenlerden gelebilecek mesajlar konusunda uyarmıştı. Hawking bu mesajların büyük olasılıkla dostane olmayacağını, bu yüzden karşılık verilmemesi gerektiğini vurgulamıştı.

Stephen Hawking: Uzaydan mesaj gelebilir, yanıt vermeyinStephen Hawking: Uzaydan mesaj gelebilir, yanıt vermeyin

Facebook'un Haziran ayında, insanlarla ya da diğer robotlarla kısa metinler kullanarak, sohbet eden ya da sorulara yanıt veren sohbet robotu programlarıyla ilgili yaptığı araştırmalardan elde ettiği bulgularla ilgili yayınladığı blog yazısı New Scientist gibi ciddi bilim yayınlarında da yankı buldu.

ROBOTLAR NASIL MÜZAKERE YAPIYOR?

Facebook tarafından yapılan deney, sanal eşyaların sahipliği konusunda robotların birbirleriyle nasıl müzakere ettiğini inceliyordu. Bu deneyin hedefi, müzakerelere katılan taraflar açısından bu tarz tartışmalarda dilin nasıl bir rol oynadığını ve daha önemlisi dilin, sohbet etmeye programlanan robotların tartışmadaki hakimiyetini nasıl etkilediğini anlamaktı.

Deneyin başlamasından birkaç gün sonra, bazı durumlarda robotların kendi aralarındaki konuşmanın anlamsız bir sohbete dönüştüğü gözlemlendi. Robotlar arasındaki konuşma şu şekilde gelişmişti:

Bob: Yapabiliyorum, yapabilir miyim, diğer her şeyi.

Alice: Topların bana sıfırı var bana bana bana bana bana bana bana bana.

ROBOTLARIN DİLİ DEĞİŞTİRMESİ YENİ DEĞİL

Her ne kadar bazı haberlerde tam da bu noktada robotların insan yaratıcılarını atlatmak için yeni bir lisan geliştirdiği ima edilmiş olsa da, bunun altında yatan gerçek sebep sinir (nöral) ağların, daha etkin bir etkileşim kurmak amacıyla insanların kullandığı dili değiştirmesi.

Teknoloji haberleri yayınlayan internet sitesi Gizmodo, "Birbirlerinden öğrenme çalışmaları sırasında robotlar kendi türettikleri kısaltmalarla sohbet etmeye başladılar. İlk etapta ürkütücü görünse de olan biten aslında bundan ibaret" dedi.

Stephen Hawking'e sosyal medyadan mesaj: Uzaylılar eski sevgilimiz mi reis?Stephen Hawking'e sosyal medyadan mesaj: Uzaylılar eski sevgilimiz mi reis?

Yapay zekaların verilen komutu daha iyi bir şekilde yerine getirebilmek için İngilizce'yi farklılaştırarak  kullanıyor olmaları yeni bir gelişme değil. Google, tercüme yazılımının geliştirme aşamasında bu tarz değişikliklere başvurduğunu daha önce açıklamıştı.

2017'nin ilk aylarında da Wired dergisi, OpenAI'da çalışan bir araştırmacının yapay zekaların kendi dillerini oluşturarak, bilgiyi daha hızlı bir şekilde proses etme kabiliyetlerini iyileştirdikleri ve böylece zorlu sorunları daha etkin bir şekilde çözebildikleri bir sistem üzerinde çalıştığını bildirmişti.

Uzmanlar sohbet robotlarının insanmış gibi davranacak şekilde programlanabilir ve bazı durumlarda bizi kandıracak kadar iyi olabileceğini kabul ediyorlarsa da bu robotların geliştirilmesinin çok zor olduğunu da vurgulayarak bir tehdit oluşturmaları için henüz erken olduğu yorumunu yapıyor.  (BBC Türkçe)