'Yapay zeka' kendi dilini geliştirdi, Facebook bile korktu!

Facebook'un iki yapay zeka robotu, kendilerinden başka kimsenin anlamadığı bir dille konuşmaya başladı! Robotların bu dille ticaret yapabilmesi üzerine fişleri çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kontrolden çıkması riski nedeniyle yapay zeka deneyleri bilim dünyasına bölünme yaratırken, Facebook'un son deneyi tartışmayı alevlendirdi. Facebook'un geliştirdiği iki yapay zeka sohbet robotunun fişi, sadece kendilerinin anladıkları bir dili kullanmaya başlamaları üzerine çekildi.

KENDİ DİLLERİYLE TİCARET YAPTILAR!

Söz konusu deneyde Facebook, iki sohbet robotunun birbirleriyle ticaret yapmalarını amaçlıyordu. Robotların, fiyatları/değerleri önceden belirlenmiş şapka, top ve kitapları nasıl takas edeceği ve nasıl pazarlık yapacağı incelenecekti. Ancak robotlar, İngilizceyi deforme ederek yeni bir dil kullanmaya, pazarlığı ve alışverişi bu dille yapmaya başladı. Ve bu dili ikisinden başka kimse anlamıyordu!

'KESTİRME' YOLDAN İLETİŞİM

Söz konusu dil mühendisler tarafından önce yazılım hatası olarak görülse de, işin aslı kısa sürede ortaya çıktı. Robotlar deneyden önce pazarlık ve alışveriş yapmaya programlanmıştı ama bu işlemleri hangi dille yapacaklarına dair bir komut verilmemişti. Mühendisler, robotların bu komutun yokluğunda, İngilizce'nin sadece kendilerinin anlayabildiği daha 'kestirme' bir versiyonunu geliştirdiğini sanıyor.

Facebook, bu durumun üzerine deneye son verip robotların fişini çekti. Ancak bunun 'sebebinin panik değil, deneyin amacından sapması olduğu' belirtildi.

ZUCKERBERG-MUSK TARTIŞMASI

Robotların kapatılması, Tesla'nın kurucusu Elon Musk ile Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg’in geçen hafta yaşadığı yapay zeka tartışmasını hatırlattı. Zuckerberg yapay zeka konusunda endişe edilecek bir şey olmadığını söyleyip, "Neden çekindiklerine anlam veremiyorum" demişti. Musk Twitter’dan "Mark ile konuştum, konu hakkındaki bilgisi sınırlı” demişti. (Dış Haberler)