'Aleviliği yerinde görmek mutluluk verici'

Dernek başkanı Ümit Şahin açıklama yaptı: Aleviliği yerinde göstermek mutluluk verici.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Topallar Köyü'nde, geçtiğimiz Ocak ayında Alevi kültürünü canlandırmak için kurulan, Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği kurulmasından kısa bir süre sonra çalışmalara başladı. Derneğin korucu başkanı Ümit Şahin, "Biz Aleviler için Hacıbektaş Veli'nin yeri önemlidir. İlk kez bizimle gelen canlarımız için çok heyecanlı oldu" diyor.

'ASİMİLASYONLARA BIRAKILAN ALEVİLİĞİ YERİNDE GÖSTERMEK MUTLULUK VERİCİ'

Dernek, sadece Topallar Köyü’nde değil aynı zamanda Sivas’ın diğer köylerinde ve köyden, büyük şehirlere göç etmiş Alevi gençlere yönelik çalışmalar için projeler üretiyor. Gençler ve yaşlılarla ilk kez birlikte Hacıbektaş Veli ziyaretlerini gerçekleştiren derneğin korucu başkanı Ümit Şahin, “Biz Aleviler için Hacıbektaş velinin yeri önemlidir. İlk kez bizimle gelen canlarımız oldu. Onlar için çok heyecanlı oldu. Pirin huzuruna ziyaret ettiler. Adağı olanlarla birlikte ve dernek olarak kurbanlarımızı kesip hep birlikte lokmalarımızı yedik. Akşam olunca İzmir Bergama'da yeni kurulan Pir Sultan Abdal Derneği ile orada karşılaşıp akşam onların düzenlemiş olduğu ceme katıldık. Farklı kültürlerin bir arada olduğu bir ortamda cemimizi gerçekleştirdik. Hacı Bektaş böyle bir şey işte. Hangi din, dil ve ırk, farklı kültürde olsan da bir arada tutuyor ve buluşturuyor. Hacıbektaş Veli'den ayrılırken yeni kurulan bir dernek olarak köylülerimizin, gençlerimizin şimdiki zamanda asimilasyona uğratılmak istenen Aleviliğin gerçekte nasıl bir inanç olduğunu yerinde gösterdiğimiz için mutlu olduk.”

'KÖYE FİDAN DİKME ETKİNLİĞİ BAŞLIYOR'

Şahin, önümüzdeki ay gençlerle birlikte köyde fidan dikme etkinliği başlatacaklarını da söylüyor:

“Köy derneği olarak insanların yüzlerindeki mutluluk paha biçilmezdi. Köyümüz ve bize katılan çevre köylülerimizin kendi inançlarını yaşatmak adına pirimizin huzuruna çıkmaları ve gençlerimizi de buna teşvik etmeleri çok güzeldi. İki gün boyunca dini ve kültürel bir gezi yapmış olduk. Şimdi ise Muharrem ayında oruçlarımızı tutup aşuremizi pişireceğiz. Yolumuz çok ama çalışarak yolumuzu yol eyleyeceğiz.”

'BU GEZİNİN ÖNEMLİ MİRASI...'

Geziye katılan isimlerden biri de Çiğdem Ünal. Ünal, Hacıbektaş Veli'yi ziyaret ederken şu duyguları yaşadığını belirtiyor:

“Nevşehir’e yaklaşınca heyecanımı anlatmak için kelimeler bulamıyorum. Otobüs doluydu. Geldiğimiz bu yolda herkesin heyecanı beni daha çok heyecanlandırırdı. Nevşehir'i Hacıbektaş Veli'yi tam anlamıyla gezdik, kurbanımızı kestik, cemimize durduk. Ertesi gün mucize diyarlardan olan Kapadokya’ya vardık. Tebessüm ifadeleri, bu gezimizin en önemli mirası oldu.” (HABER MERKEZİ)