Keldanice bilen son iki kişi

Keldani köyü Ekindüzü'de yaşayan son iki kişi, Keldanice'yi anlattı. Hertevince olarak adlandırılan ama aslında Keldanice olan bu dil, Kuzeydoğu Arami dillerinden Süryanice'nin bir lehçesi olarak kabul ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ekindüzü, Türkiye'nin son Keldani köylerinden sayılıyor. Köyde Keldanice'yi konuşan sadece iki kişi yaşıyor.

BBC Türkçe'den Hatice Kamer,  köy sakinlerinden Nevzat Kızılay'dan Keldanilerin hikâyesini dinledi.

Kamer köyü ve dili, "Bu köye geliş amacımız, Hertevince olarak adlandırılan eski Keldanice'yi Türkiye'de konuşan son kişilerle görüşmek. Boşuna Ekindüzü denmemiş buraya, yokuş, engebeli yol ve arazilerde sonra köyün kurulduğu düzlük alan bizi şaşırtıyor. Köyün arkasında görünen Herekol Dağı'nın doruklarında hala kar var.

Göç eden bir halk, unutulan bir dil: Süryaniler miraslarını korumaya çalışıyor. Ekindüzü Köyü, Türkiye'deki son Keldani köylerinden biri, ancak köyde artık hiç Keldani yaşamıyor. Köydeki eski, bakımsız taş evlerin tamamı, köyün eski sahipleri Keldanilerden kalma. Keldanice adı Ertun/Arton olan, Kürtçe Hertevin denen Ekindüzü'nün şimdiki sakinleri Kürtler.

Hertevince olarak adlandırılan ama aslında Keldanice olan bu dil, Kuzeydoğu Arami dillerinden Süryanice'nin bir lehçesi olarak kabul ediliyor ve katolik Keldaniler tarafından konuşuluyor.

Türkiye'de Siirt'in Pervani ilçesinin Ekindüzü (Ertun/Arton/Hertevîn) Köyü'nde yaşayan Keldaniler tarafından konuşulduğu için Hertevinî (Hertevince) olarak adlandırılmış" sözleriyle anlattı.