Sinemada 1960’lara ve 70’lere özlem

'Belleklerdeki Sinema: Seyircinin Sergisi' açıldı. Sergi, Ankara Film Festivali kapsamında gerçekleştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Belleklerdeki Sinema: Seyircinin Sergisi”nin açılışını, usta sinema oyuncusu ve festivalde Aziz Nesin Emek Ödülü’nü alan İzzet Günay yaptı.

1960-1980 yılları arasında sinemanın toplum yaşamındaki yerine, o dönemin sinema kültürüne, salonlarına, film gösterimlerine ve seyir pratiklerine ilişkin bu sözlü tarih çalışması için o yıllarda sinemaya giden ve farklı illerde yaşayan 100 kişiyle görüşüldü. Sergide, görüşülen katılımcıların anlatılarından yapılan alıntılar, katılımcıların anlatılarında yer alan sinema salonları, film afişleri, oyuncular ve dönemin süreli yayınlarının görselleri yer alıyor. Sergide, katılımcıların anlatılarından oluşan 20 dakikalık bir video kolaj da izlenebiliyor.

Serginin küratörü Prof. Dr. Hasan Akbulut, niçin o yılları merak ettiklerini şu sözlerle anlattı, “Çünkü 1960-1980 arası, sinemanın en çok seyirciye ulaştığı yıllardı. Sinemalar dolup taşıyordu. Sadece Karabük’te 7 tane sinema vardı. 1980’den sonra bildiğimiz sebeplerle seyirci sayısı azaldı. Peki o yıllarda sinemaya gitmenin anlamı neydi bu insanlar için? Onu araştırdık ve gördük ki, sinema o dönem, modernleşmenin bir aracıydı.” (DUVAR)

sinemasergi