TRT Göbekli Tepe belgeselini yayından kaldırdı

Şanlıurfa yakınlarında ortaya çıkarılan ve dünyanın en önemli arkeolojik buluntularından olan Göbekli Tepe’yi Hz. İbrahim ve onun kırdığı putlar ile ilişkilendiren belgesel, kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından yayından kaldırıldı. Arkeologlar belgeseli Göbekli Tepe'yi hedef gösterdiği iddiasıyla eleştirmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- TRT’de yayınlanan ve Göbekli Tepe’yi 'Hz. İbrahim’in putları yıkmış olabileceği yer' olarak tanımlayan “Suların, Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” adlı belgeselin yayınını herhangi bir açıklama yapmadan durdurdu.

TRT’de yayınlanan belgeselde, Göbekli Tepe'nin putların merkezi olarak lanse edildiği ve hedef gösterildiği öne sürülmüştü.

'İDDİALAR KÖTÜ NİYETLİ'

Belgeselin yönetmeni ve metin yazarı Hadi Şenol, OdaTV’ye yaptığı açıklamada Göbekli Tepe’nin hedef gösterildiği iddialarını reddetmişti:

“Hiçbir zaman böyle bir niyetimiz olmadığı gibi, böylesi bir ilkellik bizim, eskilerin deyimi ile ‘Meşrebimiz dışı’ bugünkü dille yaradılışımıza uygun olmayan bir davranıştır. O bölge için ‘Hz. İbrahim sorgulaması dışında’ söylediklerimizde şimdi aramızda olmayan kazı başkanı Klaus Schmidt ile yaptığımız konuşmalar ve onun kitabı temel olarak alınmıştır. Belgeselde tarihi olarak arkeolojik olarak bu budur denen hiç bir satırı yokken, hedef gösterme gibi bir şeye saplanılması yalnızca kötü niyetli olunmasından kaynaklanır. Hz. İbrahim’in kitaplı dinlerin çok öncesinde geldiği bilinir. Hatta Tevrat’a göre, Hz. Nuh ile dede torun ilişkisinden söz edilir. Hz. Nuh ve Tufan olayının neolitik dönemde gerçekleştiğini dile getiren bilim insanları da var” (HABER MERKEZİ)

Etiketler trt Göbekli Tepe