Kemal Kılıçdaroğlu: Darbeyi espri zannettim

Gazeteci Abdülkadir Selvi Darbeye Geçit Yok adlı kitabında, darbe girişiminin olduğu gece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başbakan ve cumhurbaşkanı ile yaptığı konuşmalara yer verdi. Uçakla İstanbul'a giderken darbeyi öğrenen Kılıçdaroğlu Başbakan Binali Yıldırım'a, "Hiç şüpheniz olmasın Sayın Başbakan, darbeye karşıyız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Abdülkadir Selvi'nin son kitabı Darbeye Geçit Yok Doğan Kitap etiketiyle çıktı. Darbe girişiminin olduğu gece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaşadıklarını tanıklık üzerinden anlatan Selvi, kitabın "Kılıçdaroğlu darbeyi uçakta öğrendi" bölümünde  CHP liderinin Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan telefon konuşmalarını aktardı.

Selvi'ye konuşan Kılıçdaroğlu, "Arkadaşlar iki köprünün kapatıldığı ve uçakların uçmadığını haber verince önce espri yapıyorlar zannettim" dedi.

'HAVAALANINDAN ÇIKALIM'

d7 Darbeye Geçit Yok, Abdülkadir Selvi, 239 syf. Doğan Kitap, 2017.

Darbeci askerlerin Boğaziçi Köprüsü'ne çıktığı saatlerde Kemal Kılıçdaroğlu, 21.50 uçağıyla İstanbul'a gidiyordu. 1 A numaralı koltukta Kılıçdaoğlu, 1 B'de ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı oturuyordu. Uçağın tekeri Atatürk Havalimanı'nın pistine 23.00 civarında değdi. Uçak körüğe yanaşırken, cep telefonunu açıp askerlerin köprüye çıktığı haberini gören basın danışmanı Okan Konuralp hemen Kılıçdaroğlu'na koşup bilgi verdi.

Kılıçdaroğlu'na o an haberi alınca ne düşündüğünü sordum. "Arkadaşlar iki köprünün kapatıldığı ve uçakların uçmadığını haber verince önce espri yapıyorlar zannettim" dedi. Ama espri yapılacak bir durum yoktu. Kılıçdaroğlu kısa süre içinde bir darbeyle karşı karşıya olduğumuzu fark etmişti. O sırada yanındaki koltukta oturan Hayati Yazıcı'ya dönerek, "Darbeye karşıyız Hayati Bey" dedi. Apar topar VIP salonuna geçtiler. "Ankara'ya dönmek istedim, 'Uçaklar kalkmıyor' dediler. 'Havaalanından çıkalım', dedim. 'Tanklar kapatmış' dediler."

Bu sırada CHP yöneticileriyle irtibat kuruldu. Kılıçdaroğlu'nun ilk talimatı, "Bu bir darbedir. Başarılı olsa da başarısız olsa da değişmez. Kesinlikle karşı çıkacağız" oldu. Havaalanı tanklarda ablukaya alınmıştı. İtiş kakış arasında Kılıçdaroğlu'nun aracı havaalanından dışarı çıkarıldı. Bu kez CHP liderinin nereye götürüleceği gündeme geldi. Kılıçdaroğlu, "Otel güvenli olmaz diye bir arkadaşımın evine gittik" diyor.

Kılıçdaroğlu, daha güvenli olacağı düşüncesiyle Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu'nun evine götürüldü. "Evde TVleri açınca işin vahametini anladık. Kısa bir açıklama yaparak darbeye karşı olduğumuzu duyurdum. Ardından TV'lere bağlanıp, darbeye karşı olduğumuzu açıkladım."

BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANIYLA GÖRÜŞME

Kılıçdaroğlu, gecenin ilerleyen saatlerinde Başbakan Binali Yıldırım'la irtibat kurdu. "Hiç şüpheniz olmasın Sayın Başbakan, darbeye karşıyız. Demokrasiyi savunmak, demokrasiye inanan herkesin ortaya koyması gereken bir tavır.  21. yüzyıl Türkiyesi'nde darbenin kabul edilmesi mümkün değil" dedi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman aradı. Meclis'in özel oturumuna davet etti. Kılıçdaroğlu'nun, "Ne olursa olsun geleceğim. Meclis'te olacağız, katılacağız" sözleri üzerine teşekkür etti. CHP liderinin Kahraman'a cevabı, "Ne demek, hepimizin görevi" oldu.

16 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Erdoğan Kılıçdarooğlu'nu aradı. Darbeye karşı tutumundan dolayı teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, "Ne demek Sayın Cumhurbaşkanı, teşekküre gerek yok. Bu bizim görevimiz. Hepimizin görevi. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsuruysa, demokrasiye sahip çıkmak da bizim görevimiz. Biz görevimizi yaptık" dedi.

16 Temmuz günü ise Kılıçdaroğlu, Bakırköy İskelesi'nden bir deniz aracıyla Kartal'a geçti. Oradan karayoluyla Meclis'teki özel oturuma yetişmek üzere yola çıktı. Kılıçdaroğlu'nun yetişmesi için TBMM'deki özel oturum gecikmeli olarak başlıyordu.