'Bugün çamaşır toplamak yok!'

Kaderini kadınların değiştirdiği karnavalın ilk perşembesi kutlandı. Karnaval, Ren Bölgesi'nde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde rengarenk kostümleriyle sokakları dolduran yüz binlerce kişinin bir araya geldiği karnaval başladı. Eğlencelerin ilk gününün kadınlar için özel bir anlamı var.

KARNAVAL YOLUNU KADIN MÜCADELESİ ÇİZDİ

Fotoğraf: Melis Yüksel / DW Fotoğraf: Melis Yüksel / DW

19'uncu yüzyılda Bonn'nun Beuel ilçesinde çamaşırhanede çalışan bir grup kadın "Weiberfastnacht" denilen karnavalın ilk gününün anlamını sonsuza kadar değiştirecek bir direnişe imza attılar.

O zamanlar diğer birçok sosyal aktivite gibi, sokak karnavalına katılmak da sadece erkeklere özel bir eylemdi. Erkekler karnaval boyunca doyasıya eğlenirken kadınlardan evde kalmaları ya da çalışıyorlarsa işlerine gitmeleri bekleniyordu.

ÇAMAŞIRHANEDE ÖRGÜTLENDİLER

Çamaşırhanede çalışmaya mecbur edilen bir grup kadın, 'eylemlerinin her alanda erkek egemen sistem tarafından kısıtlandığını' konuşarak bu anlamsız döngüye bir son vermek istedi.

Bu kadınlar "Beuel Kadınlar Komitesini" adı altında, 'eğlenmenin sadece erkeklere özgü olmadığını göstermek ve kadınların altına girdiği ağır iş yüküne dikkat çekmek amaçlı' örgütlenerek bir günlüğüne iş bırakma kararı aldılar.

Bu çağrıya toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda harekete geçmek gerekliliğinin farkındaki birçok kadın katıldı.

1824 yılında kurulan bu Komite bir dernek altında varlığını halen sürdürüyor.

BUGÜN ÇAMAŞIRLARI TOPLAMAK YOK!

Beuel Meydanı'nın üstüne gerilmiş bir ipe dizilmiş çamaşırlar öylece asılı duruyor, bugün çamaşırları toplamak yok. Her sene festivalin bu ilk perşembe günü belediye binasının kadınlar tarafından işgal edilip erkeklerin binadan kovulması da bir gelenek haline gelmiş.

Fotoğraf: Melis Yüksel / DW Fotoğraf: Melis Yüksel / DW

Dernek üyesi kadınlar 1958 yılından beri seçtikleri "çamaşır prensesi" önderliğinde belediye binasını basarak ilçenin yönetimini sembolik olarak devralıyor.

O güne özel ve direnişi sembolize eden ritüellerden bir diğeri de "kravat kesme".

İkinci dünya savaşı sonrasında geliştirilen bu geleneğe göre kadınlar statü sembolü olarak kabul ettikleri ve çoğunlukla işverenlerinin takmış olduğu kravatı makasla kesiyor. (DEUTSCHE WELLE)