Barış Vakfı: Dönülmez yola girmeyelim

Barış Vakfı: Kürtlere müdahale ve yaptırım yerine, demokratik diyalog yöntemi tercih edilmeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barış Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Kürdistan referandumu kararını alınmasının ardından yaşanan gelişmelerin, "Türkiye’nin, IKBY ve Kürtlerle ilişkilerini geri dönülemez bir noktaya sürüklemek üzere" olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Türkiye’nin Kürtlerle kuracağı tek ilişki, eşit koşullarda kardeşlik ilişkisidir" denildi.

Vakıf yönetimi adına yapılan açıklamada, "Dün hükümetin TBMM’ye gönderdiği tezkere, bugün görüşülecek. Dün MGK’da alınan kararlarla birlikte bu girişim, üç gündür sürdürülen askeri tatbikatla adeta yeni bir savaş hazırlığına dönüştü. Birçok ülke, farklı gerekçeyle ve kaygıyla referanduma karşı çıkıyor. Türkiye ise, referandum konusunu 'devletin beka kaygısı'na indirgedi, MGK ve Bakanlar Kurulu kararıyla 'gayrimeşru' ilan etti ve bir tür  'savaş sebebi' saydı, bu şekilde tavır alan  tek ülke konumunda" denildi.

DİYALOG TERCİH EDİLMELİ  

Türkiye'nin bütün bölgede Kürtlerin “eski hal ve statüde” yaşamak istememelerine ve kendi geleceklerini belirlemek istemelerine en sert direnci gösterdiği ifade edilen açıklamada şunlar ifade edildi, "Bu, Ortadoğu’da yıllardır yaşanan kaotik durumun  daha da derinleşmesine yol açacak,  bölge halkları arasında düşmanlığı büyütecek, çatışmaları yaygınlaştıracaktır. Ülkemizde  büyük bir yıkıma yol açacak, iç barışı daha da imkansızlaştıracaktır. TBMM’den tezkere geçirilmemeli, askeri müdahale ve ekonomik, siyasi yaptırım yerine, demokratik diyalog yöntemi tercih edilmeli; 'Kim nasıl yaşamak istiyorsa, öyle yaşamasına' saygı göstermelidir. Barış temelli yapıcı politikalar bölgede yaşanan diğer  etnik grupların da zarar görmesini engelleyecektir."