Tuğamiral Ekici: İllegal yapı içinde olsam Rusya'yla savaş çıkarırdım

Donanma Komutanlığı'na yönelik FETÖ davasında, Tuğamiral Nazmi Ekici savunma yaptı. Yasadışı bir faaliyette bulunmadığını öne süren Ekici, "İllegal bir yapı içerisinde olsaydım uçak düşürme olayında Rusya ile savaş çıkarırdım. O dönem angajman kuralları yetkisi bendeydi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Donanma Komutanlığı'ndaki 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili hazırladığı iddianame kapsamında 53'ü tutuklu 13'ü firari toplam 92 sanıklı davaya bugün görüldü. Tümamiral Hakan Üstem ve Tuğamiral Nazmi Ekici savunma yaptı.

92 sanık, Kandıra Yüksek Güvenlikli Cezaevi Yerleşkesi'nde kurulan 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Kocaeli Kültür Teşekkülleri Platformu adı altında 42 sivil toplum Kuruluşundan 30 kişilik grup davayı izleme geldi.

STK temsilcilerine adına açıklama yapan Şahin Yaşlı, "FETÖ davalarının en önemli davası olan donanma ana davası burada başladı. Ama gördüğüm şu ki Kocaeli halkının bundan haberi yok, çok ilgisiz ve alakasız. Bizim burada yapmak istediğimiz şey Kocaeli halkının bu davalara ilgisini toplamak ve burada Türkiye'nin en önemli davalarından birisinin başladığını bildirmek istiyoruz" dedi.

'İSTESEYDİM  RUSYA İLE SAVAŞ ÇIKARTIRDIM'

Davanın üçüncü gününde, sanık savunmalarının dinlenmesine devam edildi. Duruşma, 15 Temmuz öncesinde Harp Filosu Komutanı olan Tuğamiral Nazmi Ekici’nin savunmasıyla başlandı. Ekici, emniyet ve savcılıktaki ifadelerini, şiddete maruz kaldığı iddiasıyla reddetti.

Mahkemedeki savunmasında, darbe sürecinde veya öncesinde herhangi bir örgütsel yapı içerisinde illegal faaliyetlerde bulunmadığını öne süren Ekici, "Ben illegal bir yapı içerisinde olsaydım uçak düşürme olayında Rusya ile savaş çıkarırdım. O dönem angajman kuralları yetkisi bendeydi ve benim darbeyle hiçbir ilgim yok. Benim tek kusurum 15 Temmuz’dan sonra Gölcük’ten ayrılmak oldu. Oradan ayrıldığım için çok pişmanım" diye konuştu.

'BÜTÜN SUÇU SENİN ÜZERİNE ATACAĞIM DEDİ'

Ekici, darbe girişimin ardından panik yaptığı için Gölcük’ten ayrılarak İstanbul’a kaçtığını ve burada sanıklardan dönemin Gölcük Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ve Kuzey Grup Görev Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay ile bir evde saklandığını söyledi.

İmren’in çok gergin olduğunu belirten  Ekici, "Hayrettin İmren çok gergindi biz onu ara ara teselli etmeye çalışıyorduk. Bir gün evde oturup haberleri izlerken Hayrettin İmren bana dönüp gülerek, 'Yakalanırsak bütün suçu senin üzerine atacağım' dedi. Ben şaka yapıyor sanmıştım ama meğerse gerçekmiş. Hayrettin İmren son günlerde stres altındaydı bir gece cinnet getirmiş eline bıçak alıp bizi öldürmek istemiş ama sakinleşince bu kararından vazgeçmiş. Bunu da daha sonra kendi bize söyledi” ifadelerini kullandı.

'FETÖ'YÜ 15 TEMMUZ'DAN ÖNCE BİLİYORDUM'

15 Temmuz'da Sahil Güvenlik Komutanlığı yapan Tümamiral Hakan Üstem’in savunmasına geçildi. Mahkeme Başkanı Yusuf Sevimli'nin "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün varlığını biliyor musun?" diye sorması üzerine Üstem, "15 Temmuz'dan önce FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün varlığını biliyordum. 15 Temmuz akşamı karargaha almadığım tek kişi de FETÖ soruşturması geçiren biridir. Ben varlığını bildiğim FETÖ'nün her zaman karşısında oldum" dedi.

tumamiral-hakan-ustem

'MECLİS'TEN SONRA EN ÇOK BİZİM BİNAMIZ HASAR GÖRDÜ'

Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan kimsenin darbe girişimine katılmadığını belirten Üstem, "Darbeden 15 Temmuz akşamı haberimiz oldu. Meclis'ten sonra en çok hasar gören yer Sahil Güvenlik Komutanlığı'dır. Meclis'e yakın olmamız nedeni ile binamız çok hasar görmüştür. O akşam Genelkurmay Başkanı'na ve İçişleri Bakanı'na ulaşamamam, binanın hasar görmesi ve dışarıda gösteri yapan topluluğun olması nedeniyle paniklemiş haldeydik. İlk defa darbe görmemiz, o paniğimiz nedeniyle darbeye karşı durma yönünde eksikliklerimiz olmuş olabilir" şeklinde konuştu.

'DARBE PLANINDA OLSAM KORAMİRAL OLMAM GEREK'

Tutuklananlar arasında en yüksek rütbeli kişinin kendisi olduğunu söyleyen Üstem, "Soruşturma kapsamında tutuklananlar içerisinde en yüksek rütbeli benim. Ben darbeci olsam bu plana göre daha yüksek bir göreve gelmem gerek. İhtilali planlayanlar beni tenzili rütbe yapmış. Darbe planında olsam koramiral olmam gerek. Aynı rütbede kalmışım" ifadelerini kullandı.

'UÇUŞ İZNİ GENELKURMAY'DAN ALINDI'

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı’ndan, "CASA" tipi bir uçağın hazır olması yönünde Tuğamiral Tezcan Kızılelma’ya talimat verdiği iddialarını kabul etmeyen Hakan Üstem, şunları söyledi:

"Uçuş Atatürk Havaalanı’ndan arama kurtarma faaliyetlerinde kazazedelerin yerini belirleyen cihazları almak için planlanan bir uçuştu. Yani önceden planı yapılmış bir uçuştu. Ankara’ya ve Sabiha Gökçen’e uçma emrini ben vermedim. Eğer burada sahil güvenliğin kendine ait uçağından bahsediliyorsa uçuş ekibi hazırlığını kendisi yapar, bunun için emir vermeye gerek yoktur. Benim bunun için Tezcan Kızılelma’yı arama yetkim yoktur. Kendisini aramadım da. Uçuş, Ankara’dan Genelkurmay’dan resmi olarak izni alınmış bir uçuştur. Uçak İzmir’e kendi yerine dönmüştür." (KOCAELİ/DHA)