Temmuz ayında 5 gazeteci tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi gazetecilerin temmuz ayında maruz kaldıkları ihlalleri raporlaştırdı. Rapora göre, temmuz ayında 25 gazeteci gözaltına alındı, 41 gazeteci yargılandı, 5 gazeteci tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Özgür Gazeteciler Cemiyeti, İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyerek, temmuz ayında gazetecilerin uğradığı hak ihlalleri raporunu paylaştı. Basın toplantısında konuşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi sözcüsü Hakkı Boltan, “Türkiye de yaşanan baskılar ve hak ihlalleri dünyanın tümünde yaşanan ihlal ve baskıları aşmış durumda” dedi.

Dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat’ın casusluk suçlamasıyla tutuklandığını hatırlatan Boltan, “Alayumat’ın casusluk suçlamasıyla tutuklanması, en az gazeteci Can Dündar’ın, Enis Berberoğlu’nun casuslukla suçlanması kadar tehlikelidir ve kabul edilemezdir” dedi.

Son bir ayda baskılarla karşılaşan gazetecilerin önemli bir bölümünün bölgede çalışan gazeteciler olduğuna dikkat çeken Hakkı Boltan, şunları söyledi: “Bu ayki raporumuzda tutuklanan gazetecilerin bütünün Kürdistan bağlantılı olması da dikkat çekilmesi gereken bir noktadır. Bu ciddi bir kaygıdır. Bunun teşhiri ve takibi ciddi yapılmadıkça Türkiye de gazeteciliğin özgürleştirilmesi bir hayal olmaktan öteye geçemez. Gazeteciliği Kürdistan’da özgürleştirdiğimizde Türkiye de özgürlüğünü yakalayacaktır.”

25 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Temmuz ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporuna göre;

1- 171 gazeteci tutuklu

2- 25 gazeteci gözaltına alındı (8 gazeteci Özgürlükçü Demokrasi çalışanı)

3- 41 gazeteci yargılandı.

4- 5 gazeteci tutuklandı.

5- 6 gazeteci hakkında dava açıldı.

6- 5 TV'nin lisansı RTÜK tarafından iptal edildi

7- 3 gazeteciye 9 yıl, 10 ay 7 gün hapis cezası verildi.

8- 3 haber sitesi BTK tarafından 16 kez engellendi.

9- 3 gazeteci saldırılarda öldürüldü.

10- 9 gazeteci tahliye edildi.

GÖZALTILAR

04 Temmuz 2017: Medyascope TV muhabiri Mehmet Çakmakçı Diyarbakır'da gözaltına alındı.

04 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Leyla Yıldız ile Murat Karakaş, Ceyhan'da gözaltına alındı. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

04 Temmuz 2017: Muğla merkezli 5 ilde düzenlenen Cemaat operasyonunda, ByLock kullandığ iddia edilen aralarında kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Cihan Haber Ajansı'nın (CHA) Muğla İl Temsilcisi K.A.'nın da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. K.A., adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

5 Temmuz 2017: Vorwarts Dergisi editörü Eren Aksoyoğlu, sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

6 Temmuz 2017: Rudaw Tv çalışanı Ayhan Çetin ve K24 çalışanı Mehmet Türe, gözaltına alındı.

7 Temmuz 2017: Dihaber muhabiri Beritan İrlan, Nusaybin’de haber takibi yaparken gözaltına alındı. 4 saat gözaltında kalan İrlan, polislerin fiziki ve psikolojik şiddetine maruz kaldı. Tehdit edildi. Sonra serbest bırakıldı.

10 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Umut Ak gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

12 Temmuz 2017: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Baylock soruşturması kapsamında basına yönelik yapılan operasyonda 7 gazeteci gözaltına alındı. 34 eski TRT çalışanı hakkında gözaltı kararı verdi. Haklarında gözaltı kararı çıkarılan gazetecilerden bazıları şöyle: Efnan Yılan, Faysal Ata, Rabia Keleş, Satı Demirci, Şüle Rıdha, Uğur Yıldız, Tuba Ekinç. İfadeleri alındıktan sonra bırakıldı.

11 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi gazetesi Editörü Zeki Erden, 11 Temmuz günü şehirlerarası yolcu otobüsüyle Adana'dan Diyarbakır'a giderken, Urfa Siverek'te polis tarafından gözaltına alındı. Erden 14 gün sonra serbest bırakıldı.

13 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Mehmet Emin Yılmaz Suruç’ta gözaltına alındı. Yılmaz 14 gün sonra serbest bırakıldı.

13 Temmuz 2017: Hatay Antep sınır hattında haber takibi yapan dihaber muhabirleri gazeteci Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman "Şüphe" üzerine gözaltına alındı.Nûri Akman 15 gün sonra serbest bırakıldı.

15 Temmuz 2017: Kocaeli Koz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yeliz Koray, evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen Koray, adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

22 Temmuz 2017: Gazeteci Ahmet Turan, Antalya’da kaldığı otelde gözaltına alındı.

25 Temmuz 2017: Diyarbakır’da yapılan ev baskınında NRT TV kameramanı Rojhat Doğru gözaltına alındı.

27 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Özkan Erdoğan Mersin'in Tarsus ilçesinde gözaltına alındı.

29 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Serkan Erdoğan gözaltına alındı.

SORUŞTURMA

13 Temmuz 2017: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesi hakkında yayımlanan verileri haberleştiren Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat hakkında, ‘’Cumhurbaşkanına Hakaret’’ iddiasıyla soruşturma açıldı.

24 Temmuz 2017: Mardin Savcılığı, Gazeteci Sedat Sur hakkında ‘’Kayyum vurgunu’’ başlıklı haberi ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle soruşturma başlattı.

DAVA

03 Temmuz 2017: Redhack’in yayınladığı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için 191 gündür tutuklu bulunan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik’in de aralarında olduğu 6 gazeteci hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi

DURUŞMA

04 Temmuz 2017: Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katıldıkları için haklarında dava açılan 13 kişinin duruşması görüldü.

07 Temmuz 2017: Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan DİHA muhabiri Abdulkadir Turay’ın yargılandığı davanın 2’nci duruşması görüldü. Tahliye çıkmadı.

07 Temmuz 2017: İzmir'de sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı haberler nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan dava açılan serbest gazeteci Neşe Perktaş'ın yargılandığı davanın ikinci duruşması Karşıyaka 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

10 Temmuz 2017: Referandum sonuçlarını protesto ettikleri için tutuklanan ve aralarında ‘Ölmez Ağaç Yırca’ belgeseli ile tanınan Kazım Kızıl’ın da bulunduğu 7 kişinin duruşması görüldü. Kızıl, tahliye edildi.

18 Temmuz 2017: Özgür Halk dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hülya Karakaya'nın yargılandığı davanın 5’inci duruşması İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Karakaya tahliye edildi.

18 Temmuz 2017: Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla "Nöbetçi yayın yönetmenliği" yapan gazeteci Can Dündar ve yönetmen Veysi Altay'ın duruşması, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava ertelendi.

18 Temmuz 2017: KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Muhammet Doğru'nun duruşması 31 Ekim'e ertelendi.

27 Temmuz 2017: Batman’da haber takibi sırasında gözaltına alınan ve 1 yıldan fazla zamandır tutuklu olan kapatılan DİHA muhabiri Şerife Oruç’un ilk duruşması görüldü. Oruç, kendisine yöneltilen tüm iddiaların asılsız olduğunu, sadece gazeteci olduğunu söyledi. Duruşma 26 Ekim 2017 tarihine ertelendi.

28 Temmuz 2017: 12 tutuklu 19 sanığın 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı 1. Duruşma 5 gün devam etti. Duruşma’nın 5. gününde 7 Cumhuriyet gazetesi çalışanı serbest bırakıldı. Gazeteci Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku Hakan Kara, Önder Çelik Mustafa Kemal Güngör ve Turhan Günay tahliye edildi.

31 Temmuz 2017: Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin aralarında Emniyet, İstihbarat görevlileri ve Jandarma’nın da yargılandığı davaya Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

CEZA

1 Temmuz 2017: Gazeteci İsmail Eskin hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası onandı.

4 Temmuz 2017: Gazeteci Mümtazer Türköne, bir köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘’tehdit ettiği’’ iddiasıyla ilgili yargılandığı davada 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

07 Temmuz 2017: Sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı haberlerle “Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” suçlaması ile hakkında dava açılan serbest gazeteci Neşe Perktaş'a 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

14 Temmuz 2017: Gazeteci Gökhan Kaya hakkında ‘’Örgüt propagandası yapmak’’ ve ‘’Cumhurbaşkanına hakaret’’ iddiasıyla açılan davalar sonuçlandı. 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası alan Kaya, iki yıl boyunca da denetime tabii tutulacak.

TUTUKLANMA

12 Temmuz 2017: Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 4 Temmuz’da evine yapılan operasyonla gözaltına alınan Medyascope sitesi muhabiri gazeteci Mehmet Çakmakçı (Şiyar Dicle) ile Diyarbakır’da KHK ile kapatılan Kürt Yazarlar Derneği'nin ve Kürt PEN'in üyesi yazar Hasip Yanlıç ‘Örgüt üyesi’ oldukları iddiasıyla mahkemece tutuklandı

27 Temmuz 2017: "Şüphe" üzerine 13 Temmuz’da gözaltına alınan dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman savcılık ifadesi ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme heyeti Erdoğan Alayumat hakkında tutuklama kararı verirken Nuri Akman’ın da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

27 Temmuz 2017: Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş, Diyarbakır’da yürütülen DTK soruşturması kapsamında tutuklandı.

28 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Özkan Erdoğan "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla tutuklandı.

29 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Serkan Erdoğan çıkarıldığı mahkeme tarafından "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla tutuklanarak, Tarsus Cezaevi'ne gönderildi.

ENGEL

04 temmuz 2017: BTK’nın 4 Temmuz 2017 tarihli kararıyla 49. kez sansürlenen Sendika.Org, en çok erişim engeline maruz kalan ve bu sansür uygulamasını en çok aşan site olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurdu.

05 Temmuz 2017: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yayın hayatına devam ettiği Sendika49.Org adresi hakkında 4 Temmuz’da erişim engeli kararı aldı.

06 Temmuz 2017: Sendika.Org, 50. erişim engeli kararıyla kendi rekorunu geliştirdi. Sendika org yayına Sendika51.Org ile devam etti.

07 Temmuz 2017 : Gazete Rojeva Medya’nin haber sitesi rojevamedya2.com BTK’nın 6 Temmuz 2017 tarihli kararıyla 3. kez engellendi. Dihaber haber sitesi’nin di-news.pw lingi BTK’nın 6 Temmuz 2017 tarihli kararıyla 7. kez engellendi

13 Temmuz 2017: BTK’nın 13 Temmuz 2017 tarihli kararıyla dihaber’in “di-haber.pw” haber sitesi’nin 8. kez engelledi

13 Temmuz 2017: BTK’nin 13 Temmuz’da aldığı kararla yayına devam ettiği Sendika51.Org adresi erişime engellendi. BTK’nin erişim engeli kararının ardından Sendika52.Org açıldı.

14 Temmuz 2017: BTK karari ile rojevamedya3.com sitesi engellendi.

22 Temmuz 2017: BTK’nın 22 Temmuz 2017 tarihli kararıyla dihaber’in dinews.pw lingî 9. kez engellendi

20 Temmuz 2017: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Anadolu Yurdum TV, Genç TV, HLT TV, Son Hedef TV ve Yeni Sinema TV’nin lisanslarını iptal etti.

24 Temmuz 2017: BTK karari ile di-news-pw sitesi 10 kez engellendi.

27 Temmuz 2017: BTK kararı ile dihaber11.net sitesi 11 kez engellendi.

30 Temmuz 2017: BTK kararı ile dihaber12.net sitesi 12 kes engellendi.

31 Temmuz 2017: Sendika.org adlı internet sitesi 56. kez kapatıldı.

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER

08 Temmuz 2017: DAİŞ’in elinden kurtarılan Musul’un doğu yakasına 60 kilometre uzaklıktaki bir köyde meydana gelen saldırılarda Iraklı 2 gazeteci öldürüldü. Irak televizyonu Huna Selahaddin TV kanalından yapılan açıklamada yaşamlarını yitiren gazetecilerin Harm Hazza El Duleymi ve kameraman Sûdad El Dûrî oldukları belirtildi.

29 Temmuz 2017: Rusya Today televizyonun verdiği bilgilere göre DAÎŞ'in Humse’ye yönelik yapılan saldırıda Rusya Today (RT) muhabiri Xalîd El Xatip yaşamını yitirdi.

İSTİFA

18 Temmuz 2017: Anadolu Ajansı İzmir bölge müdürlüğünde görevli muhabir İbrahim Evrim Ayral, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve iki damadının İzmir Alaçatı’da bir restoranı basmasıyla ilgili haberinin yayınlanmaması nedeniyle istifa etti.