'Hayalet şehir' için yeni plan

Kıbrıs'ta 1974 yılının Ağustos ayından beri adete bir 'hayalet şehir' konumunda olan Maraş için yeni plan ve senaryolar hazırlanıyor. İlk etapta kentteki plaj sivillere açılacak.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs, Magusa'da bulunan Maraş ya da Rumca ismi ile Varoşa semti 1974 yazına kadar Doğu Akdeniz'in turizm başkentlerinden biriydi. Yabancı markaların, sermaye sahiplerinin ve lüks turistik tesislerin yerleşkesi konumunda olan Maraş, 1974 yılının Ağustos ayından beri kaderine terk edilmiş bir hayalet şehir konumunda.

1974 Ağustos'unda şehre giren Türk Silahlı Kuvvetleri, şehrin sakinlerinin evlerini ve işyelerini terk etmesiyle beraber bölgeyi sivil yurttaşlara kapattı ve kontrolü altına aldı. O tarihten günümüzde dek kapalı Maraş'ta sadece kaderine terk edilmiş evler, oteller, işyerleri, kiliseler ve TSK unsurları bulunmakta.

'PLAJ SİVİLLERE AÇILIYOR'

43 yıldır 'hayalet şehir' konumunda olan Maraş son günlerde yeniden Kıbrıs'ın gündemine gelmiş durumda. Bu gelişmede iki önemli faktör rol oynuyor. Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs'taki Güvenlik Kuvvetleri. Magusa Belediyesi ile Maraş bölgesinde bulunan Derinya plajının sivillerin kullanımına açılmasına yönelik anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre plajdan Türkiye Cumhuriyeti ve K.K.T.C. vatadandaşları istifade edebilecek. Plajın kapıları Rumlara ve yabancı turistlere kapalı kalmaya devam edecek.

Diğer yandan, Kıbrıs müzakerelerinin tekrardan çıkmaza girmesiyle beraber, Maraş'ın kaderi adanın kuzeyinde yeniden gündeme gelmiş durumda. Ulaşan son bilgilere göre son zamanlarda adanın kuzey kesiminde Maraş'ın geleceğini ilgilendiren birçok senaryo tartışılıyor.

TARTIŞILAN SENARYOLAR

Son bilgi ve duyumlara göre, Türk tarafı, Maraş'ın Türk yönetimi altında açılması seçeneğini tartışmaya başlamış durumda. Yeni plana göre yasal sahiplerine verilecek olan geri dönme izni ile beraber Birleşmiş Milletler kaynaklı engeller kısa zaman zarfında aşılabilecek. Bu bağlamda çeşitli evrelerden oluşan bir plan devreye sokulacak.

İlk aşamada kentin eskimiş altyapısının güçlendirilmesi gündeme gelecek. Bu plan için mali kaynak sorunu ortaya çıkıyor. Kıbrıs Türk tarafı gerekli kaynakları yurt dışından ya da Türkiye'den edinmeye çalışacak. Devamındaysa kent sakinleri kademeli bir şekilde yurtlarına dönmeye başlayacak. Kıbrıs'ın kuzeyinde Maraş'a dönmesi beklenenler için 10 bin üzerinde bir rakam telaffuz ediliyor.

Şu ana kadar Maraş planı ile ilgili resmi bir açıklama ya da yalanlama gündeme yansımış değil. Buna rağmen Kıbrıs'ın kuzeyindeki sağ ve merkezi kulvardaki siyasi aktörler bu plana destek sunuyor.

Beri yandan, kapalı şehir Maraş ile beraber Türk tarafının yakın gelecekte Maronit toplumun yurtlarına dönmesi ve Mal Tanzim Komisyonu ile ilgili bir takım değişiklikleri de gündeme alması beklenmekte.